JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson vitaliserar högskolan i Gävle

En adjungerad professur i elektronik är det första steget i Ericssons försök att få igång elektronikforskningen på högskolan i Gävle.
- Det finns en masterpåbyggnad inom Telekommunikationsteknik som ger en magisterexamen men vi vill få igång en forskningsverksamhet också, säger Niclas Keskitalo som utnämnts till adjungerad professor på högskolan i Gävle.

Idag leder han företagets kompetenscenter för test- och mätteknik i Gävle. Den nya tjänsten som adjungerad professor är på tre år och betalas av Ericsson. Tanken är att Niclas Keskitalo ska tillbringa en till två dagar i veckan på högskolan.

- Det har funnits forskningsverksamhet inom mätteknik och mikrovågsteknik på högskolan tidigare men den har gått på sparlåga de två senaste åren.

Forskningen kommer inledningsvis att fokuseras på test och mätteknik liksom förstärkarkonstruktion för telekommunikationsprodukter. Ericsson har sina två koncerngemensamma kompetenscenter för dessa områden i Gävle. Just effektförstärkarna är en av nyckelkomponenterna i 3G-systemen, se Elektroniktidningen nummer 6/2002, sid 15.

- Idag dominerar den så kallade feed forward-tekniken för att få upp bandbredden men den har mycket dålig verkningsgrad. I framtiden behövs nya tekniker, till exempel "digital predistortion", säger Niclas Keskitalo.

Det är ett stort fokus på nya linjäriseringstekniker och för exempelvis digital predistortion behövs det tillförlitliga modeller av förstärkaren. För att karakterisera och utveckla tillförlitliga modeller för förstärkare och rf-komponenter så krävs det ny mätmetodik.

När verksamheten kommer igång till hösten ska det ske i samarbete med bland annat Uppsala Universitet eftersom högskolan i Gävle inte har rätt att examinera doktorander. Man kommer också att få hjälp med handledningen av doktoranderna.

- Vi siktar på att få igång ett par doktorander till hösten. Totalt ska det bli fem till sju inom något år. Högskolan har som ambition att ansöka om universitets status inom bland annat teknik i slutet på nästa år och då behövs en volym i verksamheten.

Exakt hur tjänsterna ska finansieras är dock inte klart. En av Niclas Keskitalos första uppgifter blir att ragga fram pengar.

Men Ericssons samarbete med högskolan inskränker sig inte bara till forskning.

- Vi är även involverade i grundutbildningen och tog bland annat fram en kurs i rf-mätteknik på fem poäng för ett antal år sedan. Vi såg att de nyanställda saknade den kompetensen.

Kursen ingår nu i masterprogrammet men används också för internutbildning av Ericsson som blivit en viktig arbetsgivare i Gävle där en stor andel av radiobasstationerna tillverkas.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)