JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Försäkring mot patent ska locka IP-säljare

Den som säljer sina konstruktioner på IP-blocksbörsen Virtual Component Exchange kan numera försäkra sig mot att IP-blocket gör intrång på andras patent.
Den som köper IP-block (intellectual property) för användning i asicar och system på kisel löper en viss risk att den inköpta konstruktionen inte är tillräckligt patentskyddad. Gör den intrång på andras patent kan resultatet i värsta fall bli en utdragen och dyr domstolsprocess.

För att öka säkerheten hos köparen, och därmed göra IP-handel mer attraktivt, erbjuder numera handelsplatsen VCX, Virtual Component Exchange, en försäkring till den som säljer IP-block. Säljaren kan därmed garantera köparen att denne inte ska bli ekonomiskt lidande om en patenttvist skulle segla upp. Samtidigt hålls säljaren själv skadeslös så länge tvisten inte utfaller till dennes nackdel.

Försäkringen tecknas hos det brittiska försäkringsbolaget Aon, som tagit fram tjänsten i samarbete med VCX.

Den kan endast köpas av IP-säljare som är registrerade hos VCX och som dessutom kan visa "tillräckliga interna resurser för
IP-hantering" för att accepteras av Aon.

- Det här är ett problem som ökar i omfattning i takt med att IP-block används allt mer i system på kisel. Försäkringen tar bort detta riskmoment för köparen, säger Jim McRoberts, VCX chefsadvokat.

På VCX erbjuder i dagsläget ett fyrtiotal företag sina IP-block till försäljning, totalt drygt 300 konstruktioner.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)