JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gartner förutspår färre kretstillverkare

Det är inte bara den sviktande marknaden som är ett hot mot halvledarbranschen. Dessutom finns det alltför många företag. Fler kretskonstruktörer borde sadla om och börja sälja IP-block istället.
Det hävdar Jim Tully på analysföretaget Gartner Dataquest i en artikel den amerikanska branschtidningen EET - Electronic Engineering Times.

Halvledarbranschen står inför en strukturomvandling, om vi ska tro analytiker Tully.

Idag tillverkas systemkretsar främst för trådlösa enheter och konsumentelektronik för underhållning. Och det kommer att få stora följder, varnar Tully.

- Konsumentmarknaden ändrar sig snabbt och är opålitlig!

Dessutom står vi inför en teknisk omvandling. Eftersom produkter som bygger på systemkretsar i allt högre grad integreras, blir det färre och färre chips i ett och samma system. De ökande kostnaderna för systemkretskonstruktion gör att allt färre företag har råd att satsa på detta.

Satsar på standard


De som fortsätter att producera kretskort kommer att satsa på standardiserade kretsar, som kan användas till ett flertal tillämpningar tack vare konfigurerbar maskinvara och programvara. Tillämpningsspecifika kretsar är ett utdöende släkte, enligt Tully.

- Antalet nystartade konstruktionsprojekt var som högst 1997. Sedan dess har det sjunkit, och Gartners prognos är att det kommer att fortsätta sjunka, säger han till EET.

Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)