JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europastandard ska förenkla telematik

EU-projektet 3GT (Tredje generationens telematik) ska göra det enklare att bygga trådlösa tjänster till bilen.
- Det finns ett antal olika telematikspår idag, men de är oftast inkompatibla. Om man delar på infrastrukturen kommer man att kunna ta fram tjänster snabbare och billigare, säger Christer Larsson, ansvarig för telematik på göteborgsföretaget Gatespace.

Gatespace, som grundades 1999 av Ericsson och Carlstedt Research & Technology, bidrar till standarden med sitt system för administration av tjänster. Företaget äger produkträttigheter för Ericssons ebox som i likhet med 3GT bygger på javaplattformen OSGI (open services gateway initiative).

3GT ska ta fram programgränssnitt för kommunikationen mellan fordon och tjänstecentral och mellan tjänstecentral och tjänsteleverantör. Det behövs funktioner för att till exempel addera och ta bort tjänster.
Projektet kostar 40 miljoner kronor varav EU står för 25 miljoner. Arbetet ska vara avslutat i oktober 2003.

Biltillverkarna Volvo, Opel, PSA, BMW och Fiat medverkar i projektet. Så även telematikoperatörer som Wireless car, Vodafone och italienska Mizar. Andra deltagare är Bosch, Acunia, Ericsson och Webraska.

Andra generationens telematik klarade att bygga enstaka dedicerade tjänster, exempelvis för navigation.

- Nu vill vi lyfta abstraktionsnivån och definiera ett tjänstebegrepp. Terminalen i bilen kommer inte att vara låst till att bara kunna hantera en enda tjänst, säger Christer Larsson.

En av projektets fem testanstalter placeras i Göteborg.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)