JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fatalisterna på Dac i New Orleans

Jazzen och voodoon är inte längre vad de har varit i New Orleans. På den omsjungna, men numera tämligen dekadenta Bourbon Street finns visserligen alltjämt gott om hak med bluesmusik och även en och annan praktiserande voodoopräst. Men det är nog bara överförfriskade turister som låter sig invaggas i tron att någondera fenomenet är av världsklass.Avsevärt nyktrare och av betydligt högre klass var då mässan Dac - Design Automation Conference
- som ägde rum i staden i juni. Där visades tydligt att system på kisel inte längre är en avlägsen vision utan något som konstruktörer världen runt faktiskt sysslar med dagligdags.
Svackan inom halvledare och telekom var dock uppenbar. Besökarna var färre än någonsin, och utställarna hade inte lika mycket folk på plats som förr.
Ändå var stämningen positiv. Företagen i denna bransch är nämligen övertygade - på gränsen till fatalistiska - i sin tro att kundernas väg ur krisen går via nya konstruktioner, och för det krävs nya verktyg. Det faktum att antalet nya asic- och FPGA-projekt minskar viftas bort med att Moores lag är som ödet - den resulterar i ständigt mindre processgeometrier som kräver ständigt nya verktyg. Och tron är stark på den egna förmågan att lösa problemen.
Sägas bör dock att branschen alltid varit bättre på att prata om sina tekniska framsteg än att tjäna pengar på dem. Vilket möjligen beror på att framstegen inte alltid löst kundernas problem.
Och trots fagert tal om att lyssna på kunderna verkar det ibland som om lyhördheten är proportionell mot kundens investeringsbudget.
Dac är dock ett utmärkt ställe att diskutera de egna behoven av verktyg. Tyvärr tog färre svenskar än någonsin vara på den möjligheten i år. Ny chans ges nästa år i kaliforniska Anaheim, en stad med betydligt mer elektronik än New Orleans, må vara utan jazz och voodoo.

Mer nyheter från Dac:
Konstruktörens jobb blir inte enklare i år
Ordkriget i full gång mellan Cadence och Synopsys
Summit åter uppståndet

Från Matlab till FPGA

Pulsic drar ledare med form
Tredubbel verifiering

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)