JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Drar ledare med form

Formbaserad ledningsdragning är snabbare än rutnätsbaserad och löser dessutom fler problem. Det anser brittiska Pulsic, vars verktyg Lyric rönte stort intresse på Dac.
Tekniskt nytänkande återfinns ofta i de mindre montrarna på mässor. Dac är inget undantag - tvärtom. Kretsroutern Lyric i brittiska Pulsic lilla monter hörde definitivt till mässans intressantaste nyheter.
Den stora skillnaden mellan Lyric och flertalet av marknadens övriga program för ledningsdragning på kretsar (IC routing) är att Lyric utgår från ledarnas form. Konkurrenterna lägger i stället in ledarna i ett mer eller mindre finmaskigt rutnät (grid).
- När geometrierna minskar och antalet transistorer ökar klarar inte rutnätsbaserade program att hantera mängden data längre, åtminstone inte på acceptabla tider. Vår teknik, som vi kallar T-route, är ett mycket datasnålare format och
kan därför nå resultat betydligt snabbare, förklarar Pulsics vd Mark Williams.
- Skillnaden blir ännu större när man vill analysera timing och signalintegritet.
Upp till 400 000 grindar
En annan skillnad är flexibiliteten. Formbaserad teknik kan användas för samtliga typer av kretsar, från analoga kretsar eller block till stora system på kisel. Konkurrenterna är mer specialiserade på enskilda kretstyper. Det gäller även Cadence verktyg Virtuoso, den enda andra formbaserade routern på marknaden.
- Än så länge klarar Lyric inte de största digitala kretsarna. Gränsen går ungefär vid 400 000 grindar. Men nästa år kommer en ny version som klarar många miljoner grindar, säger Mark Williams.
Inbyggt i Lyric finns också funktioner för dragning av ledare till klock- och spänningsmatning samt extraktion av RC-parametrar för signalintegritetsanalys. Redan innan lanseringen hade ett hundratal kretsar producerats med hjälp
av verktyget av det dryga tjugotalet företag som anammat betaversioner.
Pulsic grundades för två år sedan av tre personer som hoppade av från japanska Zukens utvecklingskontor i England.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)