JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Förfinad mätmetod visar hur elektronik rostar

Det går att mäta korrosion även under milda förhållanden, som de som råder inomhus. Korrosionsinstitutet har undersökt de två metoder som finns och ska nu förfina en av dessa metoder.
- En av de saker vi kom fram till var att båda metoderna borde kunna fungera bättre än vad de faktiskt gjorde. Nu ska vi följa upp med ett nytt projekt, som har som mål att vidareutveckla metoden med resistanssensorer. Det är den metod som har störst möjlighet att kunna utvecklas till en robust mätmetod för allmänt bruk, säger Lena Sjögren på Korrosionsinstitutet.

Hennes rapport heter "Korrosionsmätningar on-line i miljöer avsedda för elektronikutrustning", och vänder sig till konstruktörer och underhållsingenjörer för luftreningssystem, till tillförlitlighetsingenjörer inom elektronik- och telekommunikationsområdet, till museipersonal med flera.

Den mätutrustning som går att köpa idag baseras på två olika metoder. Den ena metoden bygger på en kvartskristallmikrovåg. Det är en kvartskristall vars yta beläggs med metall. När metallskiktet korroderar, "rostar", bildas en korrosionsfilm som ökar kristallens massa, vilket i sin tur gör att resonansfrekvensen minskar.

Den andra metoden är en elektrisk resistanssensor. Det är en metallslinga som blir tunnare när den korroderar och då får ökad resistans. Sedan mäter man resistansen i metallslingan, och jämför med en likadan metallslinga som är skyddad mot angrepp.

Utrustningar som bygger på kvartskristallmikrovåg används främst i museimiljöer och i elektriska driftrum och liknande inom processindustrin. Kvartskristallmikrovåg kan inte användas i dammiga miljöer, eftersom mätinstrumenten mäter ökning av massan. Eftersom dammpartiklarnas massa kommer att ingå i mätvärdet blir resultatet missvisande.

Elektriska resistanssensorer mäter korrosionen direkt, och därför ger dammpartiklar eller andra ytföroreningar inte upphov till några mätfel. Inte heller fuktfilmer på ytan stör.

Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)