JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Höga förväntningar på programvaran

Programvaran för Bluetooth i bilen måste vara minst lika driftsäker som resten av bilen.
En modern bil kan innehålla 40-50 Mbyte programkod, men det är bara några procent av koden som har att göra med själva bilkörningen. Resten kan klassificeras som "infotainment", alltså navigeringssystem, röststyrda mobiltelefoner - och Bluetooth.

Siffrorna kommer från Mecel i Göteborg som gör programvara och styrelektronik till bilindustrin. Mecel har tagit fram bluetoothprogramvaran som används i Saab 9-3.

De krav som ställs på programkod i bilar är ungefär desamma som för andra inbyggda system. Koden ska vara minnessnål, snabb och framför allt robust, minst lika driftsäker som resten av bilen.

- Den som betalar 300 000 eller 400 000 kronor för en bil har förstås höga krav på kvalitet. Programvara som har byggts in i bilen ärver automatiskt samma förväntningar, säger Jonas Norell som är produktchef för Bluetooth hos Mecel.

För kommunikationsprogram, som oftast ingår som en komponent i ett större system, tillkommer kravet att koden ska gå att flytta till andra processorer och operativsystem.

- För att underlätta vår egen programutveckling är det viktigt att koden är portabel och lätt att underhålla, eftersom den underliggande plattformen kan ändras varje gång en biltillverkare byter modell, säger Jonas Norell.

Mecel utvecklar bluetoothkoden i Ansi C och använder en komponentarkitektur där allt som är specifikt för en viss processor eller ett visst operativsystem är isolerat i särskilda moduler. Det gör koden lättare att återanvända.

Levereras som källkod
Programmet levereras med källkod, enligt Jonas Norell i första hand som en förtroendeskapande åtgärd.

- Kunderna har lättare att lita på produkten om de kan läsa källkoden, men det är inte meningen att de ska ändra i den.

Det minskar också trycket på Mecels support, eftersom användarna då själva kan hitta orsaken om något problem skulle uppstå. Och sist men inte minst slipper Mecel ha utvecklingsmiljöer för alla tänkbara målplattformar.

I stort sett är Bluetooth en stabil teknik idag, säger Jonas Norell.

- Visst händer det att det dyker upp inkompatibel hårdvara, men generellt sett fungerar det. Mellan etablerade protokollstackar uppstår sällan några problem.

Det finns minst två företag i Sverige utöver Mecel som kan leverera bluetoothstackar för inbyggda system, nämligen IAR och Nohau.

Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)