JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wind River byter strategi

Företaget erbjuder färdiga plattformar istället för fristående byggstenar

Wind River bygger ihop sina produkter till plattformar. Istället för att skaffa ett realtidsoperativsystem och olika utvecklingsverktyg och lägga tid och pengar på att integrera dessa, ska konstruktören köpa en färdig plattform, exempelvis för inbyggda system inom industrin.
Realtidsoperativsystemet Vxworks och utvecklingsverktyget Tornado är inbyggnadsföretaget Wind Rivers flaggskepp.

Dessa har under åren kompletterats med olika specialverktyg och anpassningsprogram (middleware) för inbyggda system. Produktkatalogen omfattade till slut 3 000 olika komponenter.

Nu har företaget tänkt om och bytt produktstrategi. Istället för att sälja byggstenar för inbyggnadskonstruktörer ska man sälja färdiga plattformar. Plattformsköpet utformas som en prenumeration, och i prenumerationspriset ingår också att man får tillgång till alla kommande uppgraderingar och uppdateringar.

Inbyggnadsplattformarna är i tur och ordning specialiserade på nätverksutrustning, servrar, konsumentelektronik, industriteknisk utrustning och en plattform för flygplansindustrin. Ytterligare två plattformar är på gång, en för fordonselektronik och en för säkerhetsutrustning.

Utvecklingsverktyget Tornado har också blivit plattform och finns i fem tillämpningsspecifika versioner, bland annat en för multimediatillämpningar i bilar.

- Vi tror att elektronikindustrin lägger för mycket tid och pengar på egenutveckling av program. Inbyggnadsbranschen befinner sig nu där databasbranschen befann sig före Oracle, säger Dave Fraser, teknisk chef på Wind River.

Enligt företagets beräkningar lägger deras kunder nästan 23 miljarder dollar på programmering och integrering av de produkter de köpt av leverantörer som Wind River. De pengarna vill Wind River komma åt genom att bygga färdiga plattformar som inte kräver någon programmering och integrering, och i den mån de gör det ingår konsulttjänster i paketet. Dessutom blir prissättningen helt annorlunda i och med plattformsidén, med kraftigt sänkta priser för användarna.

Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)