JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Prestigefyllt pris till Acreo

Ett forskningsprojekt kring nya material där elektronik, mikromekanik och opto integreras har belönats med det tyska priset Wissenschaftpreis des Stifterverbandes 2002.
- Vi fick priset för en kombination av tekniska framsteg och gott exempel på internationellt samarbete, säger professor Mats Robertsson på Acreo.

Han har lett teknik- och processutvecklingsdelen av EU-projektet Dondodem, som den 23 oktober belönades med det förnäma Wissenschaftspreis des Stiftesverbandes 2002 vid en ceremoni i Stuttgart inför 1200 prominenta gäster.

Syftet med projektet har varit att ta fram nya material och processer där elektronik, mikromekanik, opto och fotonik kan blandas. Bland annat kan man göra elektriska flerlagerstrukturer med ljusledare i ett eller flera lager. Ljusledarnas brytningsindex kan också styras i de olika lagren.

Förutom Acreo har tre av de tyska Fraunhoferinstituten deltagit, liksom Ericsson Microwave, Bosch, schweiziska CSEM och sju andra partner.

Materialen kommersialiseras nu av företaget Microresist i Berlin. CSEM har en produkt framme som använder tekniken. Men annars väntar industrialiseringen på bättre tider för optoelektroniska komponenter.

- Att ersätta befintliga mönsterkort är det inte läge för just nu. Men det finns flera områden där tekniken skulle kunna komma till sin rätt, säger Mats Robertsson och nämner att intresset är stort i Korea och Japan.

Prissumman är på 50 000 Euro, men den är det många som ska dela på.

- Det är definitivt mer ära än pengar, säger Mats Robertsson.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)