JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Actel satsar på gröna kapslar

Alla programmerbara kretsar från FPGA-leverantören Actel ska kunna levereras i "gröna" kapslar i slutet av nästa år.Fyra familjer ska vara gröna redan i år.
Bly, halogener och antimonoxid. Det är tre ämnen som inte får ingå i Actels grönklassade kapslar. Enligt företagets nya miljövänliga framtidsplan ska alla programmerbara Actelkretsar, SRAM-baserade såväl som antisäkringsbaserade, erbjudas i gröna kapslar före utgången av 2003.

Redan före nuvarande års slut ska kretsfamiljerna Proasic 500 k samt Plus, eX och SX-A finnas i grön version. De miljövänliga alternativen ska ha samma prislapp som de vanliga varianterna.

blyfria kapslar

- Den ökande användningen av integrerade kretsar, kopplat till elektronikprodukters allt kortare livscykler, har väckt oro för hanteringen av sopor med elektronikkomponenter, säger Barry Marsh på Actel i ett pressmeddelande.

Enligt företaget måste alla halvledare som tillverkas i Japan ha blyfria kapslar redan nu, och majoriteten av de japanbaserade företagen sägs kräva att även underleverantörer följer dessa regler.

Även i Europa har miljösamvetet vaknat. EU har antagit ett direktiv som går ut på att bly ska ersättas med miljövänligare material i all elektrisk utrustning senast den 1 januari 2008.

I USA har ännu inga beslut tagits om att förbjuda bly, men ett förslag om återvinning av elektronikskrot övervägs för närvarande.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)