JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Staten avgör elektroniksveriges öde

Staten bör satsa drygt 1,8 miljarder på elektronik och mikroelektronik under de närmaste fem åren. Det föreslår statliga Vinnova som på uppdrag från regeringen tagit fram ett utvecklingsprogram för it- och telekomsektorn i Sverige.
Hela krispaketet som Vinnova, Verket för innovationssystem, har lagt fram till regeringen kostar 3,5 miljarder kronor. Drygt hälften av denna summa kan hänföras till elektronik- och mikroelektronikområdet samt närliggande it-områden.

- Vi har en akut brist på pengar för internationella samarbeten inom komponent- och systemområdet, utan resurser för detta finns det knappast någon framtid för telekomrelaterad mikroelektronik i Sverige, säger Sven-Ingmar Ragnarsson på Vinnova

- Det är på gränsen till kapitalförstöring med alla fina halvledarlabb i landet som vi inte har råd att använda optimalt.

I dagsläget har Vinnova inga pengar för forskning inom elektronik- och mikroelektronikområdet. Men i tider då industrin inte anser sig ha råd att bedriva långsiktig forskning vill Vinnova ta ansvaret för att aktivt stödja och driva utvecklingen av sådan teknik som svensk industri antas behöva om 5 till 15 år.

Viktigt för Vinnova är dock att de nya satsningarna ska vara inriktade mot att utreda industriellt producerbara tekniker och produktidéer, och i mindre grad grundläggande forskning.

- Nu måste det till en signal från statsmakten om vi ska ha en elektronikindustri i Sverige även i framtiden. Doktorander och de som vill doktorera måste veta om det är ett område vi ska avveckla eller inte.

Vinnova har idag delat upp verksamheten i 19 tillväxtområden. Mikroelektronik har villkorlig prioritet. Det innebär att om regeringen skjuter till pengar till verksamheten så får den direkt högsta prioritet. Blir det inga pengar får den lägsta prioritet.

- Får vi inga pengar är det ett besked från regeringen att vi inte ska satsa på mikroelektronik i Sverige.

Han tror dock på ett svar i positiv riktning.

- Även om det bara blir ett delbeslut är det oerhört viktigt med en signal om att man kommer att satsa nödvändiga resurser.

Biträdande näringsminister Ulrica Messing har lovat att svara på Vinnovas förslag till utvecklingsprogram senast den 15:e december.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)