JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skärmar lyser i mörkret

Displayer för inbyggnad av drygt 70 fabrikat

Displayer är för första gången temat för Elektroniktidningens marknadsnyckel. I tabellen ryms de displayer för inbyggnad som finns tillgängliga på den svenska marknaden. Tv- och pc-displayer ingår följaktligen inte.
- På en i övrigt minskande elektronikmarknad upplever vi en ökning av produkter som kräver displayer, säger Gunnar Boxström på Scancraft Data.

Han menar att även mindre avancerade produkter numera måste kunna presentera klartext istället för enkla koder för att visa exempelvis felmeddelanden eller instruktioner.

- Över huvud taget kan man säga att det pågår en uppgradering av kommunikationen mellan maskin och människa: koder blir text, text blir grafik, grafik får färg och så vidare.

Daniel Aspeskär på Martinsson Elektronik ser en tydlig trend mot färgdisplayer.

- Allt fler går från monokroma displayer till färgdisplayer nu. Det gäller alla möjliga tillämpningar, från bärbara produkter till styrning av maskiner.

Organiska lysdioder har länge pekats ut som framtidens teknik för platta displayer. Bland fördelarna kan nämnas låg effektförbrukning, bred läsvinkel, snabba svarstider samt tunna displayer. Runt tio leverantörer erbjuder dessa displayer som går under benämningen OLED och PLED i tabellen.

- Intresset för OLED-skärmar är generellt stort, speciellt för handburna enheter som exempelvis mobiltelefoner och handterminaler, noterar Erik Marhaug på Toshibas svenska kontor.

Tongångarna är desamma hos Martinsson Elektronik.

- Vi ser stor efterfrågan på OLED när det gäller mindre displayer. Men än så länge är de bara intressanta för produkter i stora kvantiteter, säger Daniel Aspeskär.

Livslängden ökar

En stötesten för tekniken har varit displayernas begränsade livslängd, som dock blir bättre och bättre enligt Aspeskär.

- Genombrottet dröjer antagligen ett eller två år till men därefter kommer de organiska displayerna att komma mycket stort, spår Gunnar Boxström.

Marknadsöversikten tar även upp pekdisplayer. Resistiva pekdisplayer är vanligast idag. De finner ofta sin plats i handdatorer och bärbara datorer. Näst vanligast är de kapacitiva varianterna som är populära i publika tillämpningar.

Under rubriken "Övriga pekdisplayer" gömmer sig exempelvis displayer som utnyttjar infrarött ljus eller ultraljud för att känna av var fingret eller pekpennan nuddar skärmen.

Marknadsnyckeln bygger på information från distributörerna. Vi ber de distributörer som har produkter inom det aktuella området, men som saknar sina namn i tabellen, att kontakta redaktionen.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)