JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Kent Skarp

professor i displayteknik och vd för Swedish LCD Center, som just invigt sin nya produktionslinje för LCD-displayer i Teknikdalen i Borlänge.
Vad är det ni har invigt?

- Det är en ny produktionslinje för LCD på glas. Den har vi ställt upp i våra nya produktionslokaler med renrum, som ligger i en fabriksbyggnad strax intill Teknikdalen.

- Det är en fabriksbyggnad med ett stort produktionsrenrum på 250 kvadratmeter. Produktionslinjen för LCD på glas upp till 10 x 10 cm, som Ulrica Messing var här och invigde, är en kontinuerlig linje där man stoppar in substraten i ena änden och så kommer det ut färdiga displayer i andra änden.

- Dessutom har vi en produktionsenhet för LCD på plast. Där gör vi LCD-displayer för smartkort. Det är en helt annan teknologi när man använder plast i stället för glas.

Varför kan ni inte framställa displayer i plast kontinuerligt?

- Vanliga bildskärmar måste klara 250 grader C för att härda polymerskikten inne i LCD:n. Det går inte för LCD:er i plast, då smälter de. Därför kan vi inte använda de vanliga processtegen. Man får ta plastsubstraten och bära in dem i renrummet.

Kommer det alltid att vara så?

- Vi håller på att lösa problemet genom att framställa nya polymerskikt som härdar vid lägre temperaturer. Vi har fått fram de första polymererna under hösten och håller på att söka patent på dem. Ett italienskt företag är en annan lösning på spåren. De tar fram ny typ av högtemperaturplast som tål 350 grader C utan att smälta. I början på 2003 får vi större kvantiteter högtemperaturplast att prova, och då kan vi använda de vanliga processtegen.

När använder man LCD-displayer i plast?

- Vi producerar displayer i plast för smartkort åt Swats Stockholm. Dessutom har vi fått förfrågan av ett italienskt företag att ta fram LCD-solglasögon. Vi ska ha en provleverans klar inom en månad, och sedan är det bara att börja tillverka.

Poängen med LCD-solglasögon är att de mörknar och ljusnar mycket snabbare än fotokroma glasögon. För LCD-solglasögon tar det mindre än en sekund, och dessutom kan man ställa in vilken dämpningsgrad man önskar. Den här metoden håller vi också på att söka patent för.

Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)