JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TSMC är kiselsmedjornas Intel

TSMC är ohotad etta. Chartered fortsätter att tappa mark och nystartade kinesiska foundries får svårt att nå upp till sina mål. Detta är IC Insights bild av marknaden för foundries just nu.

Prognos för 2002. Källa: IC Insights
2002 blir ett förhållandevis bra år för den taiwanesiska kiselsmedjan TSMC. Försäljningen ökade med 26 procent, marknadsandelen är nu uppe i 57 procent, och företaget räknar med en vinst på över 600 miljoner dollar.

Detta står i kontrast till konkurrerande foundries, i synnerhet forna trean Chartered som nu bara har en marknadsandel på 5 procent, och har passerats av IBM på listan över världens största kiselsmedjor.

Kräver samarbete
Men inte ens TSMC klarar av att driva utvecklingen vidare på egen hand, och liksom konkurrenterna samarbetar de om framtida processer. TSMC har valt ST Microelectronics och Motorola som samarbetspartner.

Kina försöker dra nytta av att allt fler företag bygger kiselfabriker i landet genom att satsa på egna kiselsmedjor som SMIC och Grace. Kinesiska staten räknar med en omsättning för deras halvledarindustri på 8,4 miljarder dollar år 2005 och 24,1 miljarder dollar år 2010, vilket de får till en marknadsandel på 2-3 procent år 2005 och 10 procent år 2010.

IC Insights anser att siffrorna är realistiska, men bedömning av den totala halvledarmarknaden i framtiden är orimlig. IC Insights uppskattning av den framtida halvledarmarknaden är hälften av den kinesiska statens.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)