JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. WCDMA-basband i en krets

Matris med 400 processorer ska bli billigare än DSP och asic

Basbandsdelen i en basstation för WCDMA kräver i dag dyra komplicerade komponenter som tar tid att utveckla och måste göras om med jämna mellanrum allteftersom standarden uppdateras.Brittiska Picochip anser sig dock ha kommit på ett sätt att både få ner utvecklingstiden och komponentkostnaderna för basbandet - en krets med flera hundra processorer i en matris.
Basbandsdelen är en av de dyrare komponenterna i en basstation för WCDMA. Slutsteget måste arbeta i högre hastigheter, men det är i basbandsdelen de flesta beräkningarna sker. Man kan göra basbandet i en asic, men utvecklingstiden är lång och risken är stor att en ny revision av den fortfarande fluktuerande WCDMA-standarden har hunnit komma ut innan kretsen är klar.

Det vanligaste sättet att bygga basband för 3G i dag är med en kombination av signalprocessorer och FPGA:er. Men även det är dyrt och komplext, och du får olika programmeringsmiljöer för varje kretstyp. Brittiska Picochip tycker sig ha en bättre lösning.

Parallell matris
Företagets krets består av en massivt parallell matris med över 400 skräddarsydda processorer, var och en med en kapacitet motsvarande en 160 MHz Arm9-processor. Detta ger kretsen en prestanda motsvarande 20 gånger en DSP plus FPGA-lösning, enligt Picochip.

- Alla processorerna är inte identiska, de liknar varandra men är optimerade för olika uppgifter, förklarar Rupert Baines, marknadschef på Picochip.

funktioner i bibliotek
Detta nät av processorer kan programmeras via ett enhetligt gränssnitt, men Picochip har även utvecklat ett komplett funktionsbibliotek med alla byggblock som behövs för en 3G-basbandsdel.

- Kunderna kan välja om de vill skriva egna algoritmer, använda våra, eller blanda. Använder man de färdiga byggblocken spar man förstås utvecklingstid, anser Rupert Baines.

Enligt Picochips uppskattningar kortas utvecklingstiden avsevärt om man använder deras krets, från 36 månader för en asic, 23 månader för en DSP + FPGA-lösning till 15 månader med deras Pico Array. Priset blir också lägre, Picochip siktar på ett pris per kanal på 50-100 dollar under perioden 2003-2004, som kommer att gå ner till 5-10 dollar under 2005-2006. Picochip har tagit fram programvaran till en fullt fungerande basbandsdemonstrator, som innehåller samtliga funktioner som krävs enligt WCDMA.

- Ta mätdelen, till exempel. Det står i WCDMA-standarden att basbandskretsen ska leverera mätdata för samtliga kanaler. Det är riktigt riktigt svårt att göra, och de flesta demonstratorer brukar strunta i den biten just därför. Men vi har det.

Prover nu
Picochip är en fabrikslös tillverkare, och de första provexemplaren av kretsen levereras från TSMC i dagarna.

Full produktion ska komma igång nästa år. Eventuella kunder är förstås fortfarande hemliga, men diskussioner förs med flera stora basstationstillverkare.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)