JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Yttermyr vill matcha övertalighet med teknikhunger

Utbildningsföretaget Adveta har nappat på ett förslag till utvecklingsprogram från länsstyrelsen i Stockholms län. Tanken är att fånga upp kvalificerad kompetens som frigörs från Ericsson.
Adveta har sina rötter i det anrika utbildningsföretaget Vällingby Ingenjörsbyrå, VIB, som efter att det drabbats av nedgången i telekomindustrin, togs över av Lexicon som bildade dotterbolaget Adveta.

- Vi förlitade oss för mycket på telekom. Våren 2001 ökade vår omsättning med 100 procent innan marknaden dog, säger Roger Yttermyr, numera vd på Adveta.

I det nya företaget vill han återigen fokusera på telekom, men nu på ett lite annorlunda sätt. Tanken är att vända nedgången inom telekomsektorn till något positivt genom att försöka stärka den övriga industrin i Sverige, då främst små och medelstora företag

- Tidigare var det ett helsike att rekrytera ingenjörer för resten av industrin. Nu har det vänt.

Affärsidén är att sammanföra kompetenta tekniker och utvecklare som sagts upp från Ericsson med små och medelstora företag som behöver hjälp att få fart på utvecklingen och realiseringen av nya produktidéer. Förhoppningen är att alla uppsagda tekniker och utvecklare inom Ericsson ska erbjudas att vara med.

Det som återstår att lösa är finansieringen. Förslaget är att dela upp den i tre delar. En del är lönen till den berörda teknikern som Ericsson och AMS är tänkt att stå för. En mindre månadskostnad ska företaget som får hjälp betala, medan förhoppningen är att Länsstyrelsen eller Europeiska Socialfonden (ESF) ska stå för utbildningsdelen.

- Vi diskuterar med Länsstyrelsen i Stockholm och ESF och hoppas på en positiv lösning.

Idén ligger i linje med ett för-slag på utvecklingsprogram, kallat "Utvecklingsprogram för IT/Telekomsektorn mot bakgrund av Ericsson-varsel", som länsstyrelsen i Stockholms län lämnat till stat-liga Vinnova via regeringen. Om finansieringen löser sig kan projektet dra igång i januari.

Läs även:
Räddningsplan för 3,5 miljarder
Över 12 000 har varslats inom telekomindustrin i år
Opto vänder inte förrän 2004

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)