JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson klarar miljömålen...

...om det inte vore för underleverantörerna

EU-direktivet om blyfri elektronikproduktion nafsar elektronikvärlden i hasorna. Redan för två år sedan presenterade Ericsson en tidplan för blyfri produktion.Trots det usla konjunkturläget har Ericsson fortsatt att prioritera miljöarbetet, men idag är underleverantörerna det största hotet mot tidplanen.
- Våra mål är att vid slutet av år 2001 ska 80 procent av Ericssons nya produkter göras med blyfria processer, 80 procent av de nya mönsterkorten vara utan halogenerade flamskyddsmedel och 100 procent av de nya produkterna utan berylliumoxid.

Det sade Lars Göran Bernau, operativt ansvarig för Ericssonkoncernens miljöarbete, i en intervju i Ericssontidningen Kontakten för drygt två år sedan, den 13 augusti 2000.

- Vi har stora problem att införa blyfritt, säger Lars Göran Bernau idag. Vi har tvingats revidera målen och skjuta dem framåt i tiden på grund av brist på komponenter, och vi kommer att få revidera dem en gång till. Tidigare hade vi delmål i tidplanen, exempelvis skulle vissa mål vara uppnådda 2002 och 2004. Det har vi fått ta tillbaka, och idag har alla miljömål den 1 juli 2006 som hålltid.

Problemet ligger hos underleverantörerna, som inte i tillräckligt hög grad kan leverera komponenter som tål blyfri lödning. Alla komponenter måste klara 260°C.

- Om vi har 99 komponenter som tål blyfri lödning och en som inte gör det, så kan vi inte ta steget att löda blyfritt.

De komponenter som sinkar blyfrihetsmålen är bland annat lysdioder och elektrolytkondensatorer, där vätskan är problemet eftersom den inte tål de höga temperaturerna vid blyfri lödning. En del typer av kapslar ställer också till problem.

Blyfri tillverkning

- Det som ligger under vårt ansvar har vi bra koll på, säger Lars Göran Bernau. Vi har blyfria tillverkningsprocesser. Men när EU-direktivet om blyfri elektronikproduktion träder i kraft den 1 juli 2006 måste vi vara i mål. För att klara det måste vi se till att våra underleverantörer tar sitt ansvar.

- Vi är inte heller i den ekonomiska situation att vi kan betala mer för komponenter för att de är blyfria, när företaget visar röda siffror. Dessutom finns det tendenser till att en del underleverantörer passar på att höja priserna när de börjar leverera blyfritt. Vår räddning är att det finns en konkurrenssituation underleverantörerna emellan, och de spelas ut mot varandra i den mån det är möjligt.

När Ericsson själva har totalansvaret däremot går det mycket bättre. Dc-dc-omvandlaren PKD, som tagits fram av Ericsson Power Modules, är världens första dc-dc-omvandlare som uppfyller EU-kraven för blyfri lödning. Omvandlaren har en patenterad mekanisk konstruktion som klarar omsmältningslödning vid höga temperaturer. Den innehåller ytterst små mängder bly jämfört med en standardprodukt på marknaden. Det bly som finns kvar beror bland annat på glasinnehållet i vissa komponenter, som det inte finns några passande alternativa tekniker för i dagsläget. Men den innehåller endast 600-700 miljondelar bly, att jämföra med standardprodukten som innehåller 6 000 - 7 000 miljondelar bly.

Lite, lite bly kvar

En annan jämförelse kan göras med JHW050, Tyco Electronics första blyfria dc-dc-modul som lanserades i början av november i år. Tyco Electronics definition på blyfritt är att blyhalten understiger 0,1 procent, det vill säga 1 000 miljondelar bly.

För Ericsson Power Modules var målet för 2002 att 80 procent av alla nya ytmonterade produkter skulle vara blyfria. Resultatet idag är 100 procent. Om man räknar in produkter som inte är ytmonterade ligger siffran på strax över 80 procent, eftersom fem av sex produkter är blyfria.

USA ligger efter

Dc-dc-omvandlare designade i USA är däremot ännu inte blyfria.

- Produkterna som utvecklats i USA har i första hand varit avsedda för tillämpningar där de flesta och största kunderna finns på den nordamerikanska marknaden. Marknadskraven på blyfria produkter i USA har inte varit lika starka som i Europa, och därför har det inte funnits något större behov av blyfria dc-dc-omvandlare för dessa tillämpningar, säger Per Lindman, Ericsson Power Modules talesman.

- Idag ser vi att kraven på blyfria produkter även kommer på den nordamerikanska marknaden, vilket naturligtvis påverkar vår produktstrategi och teknikutveckling, säger han.

Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)