JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU:s forskningsmedel till Ericssonprojekt

De 15-20 miljarder kronor som EU i sommar delar ut till telekomforskning, kommer att ligga under de stora telekomtillverkarnas kontroll.Det är en konsekvens av EU:s resultatinriktade forskningspolitik.
I april går ansökningstiden ut för EU:s kommande femårsplan för forskning, det så kallade sjätte ramprogrammet. 15 till 20 miljarder kronor går till telekom- och it-forskning, främst till forskning kring nästa generations mobiltelefonsystem, så kallad "4G".

Det handlar om stora strukturella projekt med krav på hundraprocentiga motsatsningar. Det är de stora telekomtillverkarna, som Ericsson, Nokia, Alcatel och Siemens som har resurser att sjösätta sådana projekt.

EU:s forskningspolitik är starkt resultatinriktad.

- De europeiska företagens konkurrenskraft är den viktigaste drivkraften, säger Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH.

EU:s forskningspolitik ligger i ena änden av en skala från teoretisk till tillämpad forskning. EU räknar patent och genomdrivna standarder som goda resultat.

I andra änden av skalan ligger till exempel Vetenskapsrådet som snarare mäter ett projekts fram-gång i antal publicerade forskningsartiklar.

Mer handfast
Den nya femårsplanen har en mer ekonomiskt sinnad ton än tidigare. It-boomens visioner har blivit för dyra.

- Det finns fortfarande en vision om en bredbandstäckning över stora områden, men det måste byggas med billigare tekniker, säger Jens Zander.

EU:s sjätte ramprogram utgör ungefär en tjugondel av de offentliga medel som satsas på forskning i Europa, exklusive militär forskning.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)