JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rädda budgeten, hyr instrumenten

Nu behöver du inte längre köpa test- och mätinstrument. Det går lika bra att hyra. Om inte bättre. När företagens resultaträkningar visar röda siffror är det bra att lyfta bort några investeringar ur balansräkningen.
- Det här är definitivt en trend, säger Bengt Carlson, vd för test- och mätföretaget Acterna Nordic.

Acterna har startat något som de kallar för ACHS, Acterna Contract Hire Services, tillsammans med leasingföretaget Microlease.

- Intresset för att hyra test- och mätutrustning har ökat oerhört de senaste 12 månaderna, säger Bengt Carlson. Det pressade ekonomiska läget gör att många företag strävar efter att hålla ner balansräkningen. Då kan man skriva ett avtal med oss om att hyra en produkt i exempelvis tre år, och då står vi som ägare under den perioden. Efter hyrestidens slut får man köpa loss utrustningen om man vill.

Snabb utveckling

En annan anledning till hyrestrenden är att utvecklingen går så fort att instrumenten snabbt blir föråldrade. Om du inte äger utrustningen själv behöver du inte hålla reda på när det är dags att kalibrera och uppdatera, och när hyresperioden är till ända kan du välja att istället hyra en nyare produkt.

- Om kunden inte vill fortsätta hyra en viss utrustning tar vi tillbaka den. Eftersom vi säljer på hela världsmarknaden är det inga problem, det som är gammal teknik i Sverige kan vara högaktuellt i något annat land, så vi får säkert avsättning för utrustningen, säger Bengt Carlson.

Test- och mätföretaget Tektronix erbjuder också leasingavtal, i samarbete med GE Vendor Financial Services, ett finansbolag inom General Electric.

Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)