JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mindre dödtid på ny chipsbuss

Sonics låter kärnorna på systemkretsen dela mer effektivt på bussen

Kommunikationen sköts av funktionsblock kallade förbindningsagenter. Det betyder att kärnorna i sig inte behöver anpassas för nya systemkretsar, vilket i sin tur underlättar återanvändningen.
Amerikanska Sonics har en egen modell för hur systemkretsar ska byggas, kallad Smart. Nu har Smart utökats med busstekniken Synapse 3220.

Den viktigaste nyheten är att transaktioner mellan funktionskärnor inte blockerar bussen. Den kan ägnas åt annan kommunikation i väntan på svar - databussen är ledig medan processorn väntar på svar från den långsamma timern.

Funktionskärnan ansluts till bussen via en kontaktkrets som Sonics kallar "förbindningsagent".

Agenten består av cirka 25 000 grindar för funktionskärnor som initierar transaktionen, exempelvis processorer och DSP:er. Och därtill cirka 1 000 grindar för "mottagare", som minnen och periferikretsar.

Bussen är tidsdelad och upp till fyra transaktioner kan pågå samtidigt. Eller nästan samtidigt - de avlöser varandra på samma sätt som trådar i en processor. Trådhanteringen sköts i hårdvara.

Bussen är begränsad till att ansluta upp till fyra initierande kärnor plus upp till 40 målkärnor. Eller upp till 60 om man minskar busshastigheten från 166 till 100 MHz.

I en 0,13 um-process kan bussen vara upp till 15 mm lång.

Förbindningen anpassas
Återanvändning av funktionskärnor är nyckeln till snabb utveckling av systemkretsar. Utvecklingen närmar sig nu hundra kärnor per systemkrets.

Ett mål är att kärnorna inte ska behöva anpassas när de pluggas in i nya systemkretsar. Det underlättar framför allt verifieringen.

Det målet anser sig Sonics ha uppfyllt med Synapse 3220 och dess förbindningsagenter.

- Vi anpassar förbindningen till IP-kärnan och inte tvärtom, säger Dave Lautzenheiser, Sonics marknadschef till tidningen Electronic Design.

IP-kärnans funktion är helt fristående från de extragrindar som kopplas mellan kärnan, agenterna som hanterar kommunikationen.

Synapse 3220 har ytterligare två finesser, den stöder säkerhet och strömsbesparning.

Säkerhet handlar om att hindra piratkopiering av bild och ljud som strömmar genom systemkretsen. Synapse 3220 kan elektriskt isolera kommunikationen mellan två IP-kärnor från övriga anslutna kretsar. Sonics kallar det programmerbar brandvägg.

Bussen är uppdelad i segment. Endast segment mellan kommunicerande kärnor är aktiva och drar ström. Dessutom kan enskilda kärnor stängas ner och väckas genom systemanrop, inklusive en praktisk wake-on-access-funktion.

Texas Instruments (TI) har varit involverad i utvecklingen av Synapse 3220 ända sedan den gick under arbetsnamnet "Tiger shark". Bussen är anpassad till TI:s plattform för trådlös multimedia, Omap.

Sonics IP-kärnor för förbindning är grunden för standarden OCP (open core protocol), och följer självklart denna. Både Sonics och TI sitter i styrelsen för OCP.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)