JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart tablettask tar nya steg

Förra året fick Täbyföretaget Cypak stor uppmärksamhet och flera priser för sin smarta medicinförpackning.Nu vill man ta tekniken därifrån och implementera i smarta kort och andra tillämpningar där måttliga mängder information ska kunna lagras och överföras säkert.
Cypaks medicinförpackning är inte som andra. Den lagrar information om exakt när varje tablett togs ut och har ett antal knappar där patienten kan tala om hur stor effekt den senast intagna tabletten haft. All denna information kan sedan trådlöst överföras till en pc via en särskild läsarenhet.

Medicinförpackningen presenterades förra året och blev då mycket omskriven. Men grundarna Jacob och Stina Ehrensvärd, vd respektive marknadschef, hävdar att tekniken kan användas till mycket mer. Exempelvis det smarta kort man hade med sig till Comdex.

- Vi kan visa upp möjligheterna. Men vi är bara nio personer, det är för få för att genomföra alla idéer på egen hand. Så vi letar samarbetspartner också, säger Stina Ehrensvärd.

Cypaks elektronik består av en asic och 32 kbit flashminne. Asicen har 32 ingångar för olika händelser, i princip enkla strömbrytare. I asicen finns en 8-bitars processor och radiofunktioner. Antennen som behövs för överföringen kan tryckas på pappret.

- Vi använder en ickemetallisk färg som nätt och jämnt leder ström, säger Stina Ehrensvärd.

Strömsnålheten är en viktig faktor. Batteriet till medicinförpackningen räcker i tre år. Den nya versionen av asicen som ska vara färdig i höst ska bara dra 0,1 μA i viloläge och 3 μA i aktivt läge. Det smarta kortet finns också i en version utan batteri, det drivs i stället kapacitivt från kortläsaren.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)