JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PLD som kan styra spänning

Marknadens första programmerbara analog-digitala krets heter Powerpac.Det hävdar kretsleverantören Lattice som vill hantera matningsspänningar på kretskort.
- Hittills har det inte funnits någon integrerad lösning för att hantera spänningar på kretskort. En enda Powerpac-krets kan ersätta de diskreta komponenter som i dagsläget styr kraftmatningen, säger Stan Kopec på Lattice.

På avancerade kretskort samsas ofta kretsar som använder flera olika matningsspänningar för att maximera prestanda utan att slösa effekt. I en DSP kan exempelvis kärnan matas med 1,5 V, de faslåsta slingorna (PLL) med 1,8 V medan in- och utgångarna kräver 3,3 V. De olika spänningarna på kortet måste dessutom slås på och av i rätt ordning så att kretsarna inte skadas.

Det fixar Powerpac-kretsarna som integrerar programmerbar logik, spänningskomparatorer, referensspänningar och högspänningsdrivare för fälteffekttransistorer (FET). De kan exempelvis hantera upp till tolv matningsspänningar samtidigt och generera övervakningssignaler till en processor. Däremot alstrar de inte spänningarna.

- Man sparar kretskortsyta och får en lättare konstruktion jämfört med en lösning som bygger på diskreta komponenter, säger Stan Kopec.

Lösningen blir dessutom flexibel, eftersom man kan programmera om kretsen om kraven förändras. Lattice erbjuder Pac-designer, ett gratis nerladdningsbart verktyg som låter användaren konfigurera och simulera kretsarna med hjälp av ett grafiskt användargräns-snitt.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)