JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altituns laserfabrik under klubban

ADC:s fabrik för produktion av avstämbara lasrar hann knappt bli färdig innan nedläggningsbeslutet kom. Nu går den kompletta produktionslinan liksom kontors- och labbutrustning på auktion.
Tisdagen 11 februari, dagen innan Norrköpings PCB går under klubban (se artikel nedan), ska auktionsfirman Dovebid tömma ADC:s (fd Altitun:s) halvledarlabb och kontorslokaler i Järfälla. Bland utropen finns till exempel en elektronstråleutrustning som installerades så sent som i april förra året. En identisk maskin finns i Chalmers MC2-lab och används för att rita linjer ner till 10 nm eller punkter med en diameter på 4 nm. Prislappen ligger på 30 till 40 miljoner kronor.

Bland dyrgriparna finns också en PECVD-ugn (Plasma Enhanced Chemical Vapor Deposition) likson en sputter och ett svepelektronmikroskop.

Men auktionskatalogen upptar också kontorsmöbler, 250 stationära datorer och 50 bärbara datorer.

Det var på toppen av IT-yran, den femte maj för tre år sedan, som telekomleverantören ADC gav runt åtta miljarder kronor för lilla Altitun med tre år på nacken. Visserligen betalade företaget med nytryckta aktier men ADC har sedan dess pumpat in ett par hundra miljoner kronor i en ny halvledarfabrik i Järfälla och i utvecklingskostnader, se Elektroniktidningen nummer 6/02.

För ett knappt år sedan lanserades den avstämbara lasern officiellt men ett par månader senare bestämde sig ADC för att helt överge optokomponenterna. Allt för att kapa kostnader och få tillbaka lönsamheten.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)