JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Joakim Birgersson, vice VD på Sordin...

... i Värnamo som beviljats 500 000 kronor i stöd av Svenska Fuse, First user action, ett statligt bidrag till företag som vill ta till sig ny teknik.
Svenska Fuse täcker upp till halva projektkostnaden för mindre företag som vill stärka en befintlig produkt, tekniskt såväl som affärsmässigt, med hjälp av en asic, FPGA, flerchipsmodul, mikrosystem eller styrkrets.

Pengarna kommer från Vinnova, stödet hanteras av forskningsinstitutet Acreo. Det maximala beloppet är en halv miljon per projekt.
Vad är det ni har fått Fusestöd för?
- Vi ska utveckla ett bluetoothbaserat hörselskydd som gör att användaren kan kommunicera samtidigt som det skyddar mot buller. Vi fick Fusestödet för att utnyttja ett byggsätt som vi inte använt tidigare. Vad jag vet har ingen annan använt det heller. Jag vill inte gå in på vad det går ut på, det ska konkurrenterna få upptäcka om ungefär ett och ett halvt år.

Svenska Fuse ska bidra till att företags konkurrenskraft stärks. På vilket vis stärks ni av det här byggsättet?
- Man kommer att kunna använda mobiltelefonen trots att man har hörselskydd på. Det har varit svårt tidigare. Vi riktar in oss på bullriga miljöer med kommunikationsbehov. Det här kommer att öppna en helt ny marknad för oss både militärt och civilt. En snickare vill till exempel kunna prata med kollegor och i telefonen. Militärer är en annan grupp som behöver kunna kommunicera trots buller.

Sordin fick Fusestöd 1996. Hur kommer det sig att ni får Fusestöd, som ska stödja förstagångsanvändare, en andra gång?
- Då gällde det att utveckla en asic för ljudnivåberoende hörselskydd. Nu gäller det ett unikt byggsätt.

Hur gick det med asicen?
- Det blev en väldig framgång. Hörselskyddet med asicen lanserades 1999 och fick en trög start. Sedan tog det fart och blev en fantastisk framgång på marknaden. Asicen bidrog starkt till succén. Vi är faktiskt fortfarande marknadsledande med den asictekniken i ljudnivåberoende hörselskydd.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)