JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mips utmanar Tensilica och Arc

Mips öppnar nu upp sin riscarkitektur och tillåter användarna att addera egna instruktioner. Företaget tar därmed upp kampen med Tensilica och Arc även om man inte går lika långt.
Genom att låta användaren lägga till några egna instruktioner kan vissa beräkningsintensiva uppgifter, exempelvis filtrering, utföras minst lika effektivt med den vanliga styrkretsen som i ett separat hårdvarublock. Även om de nya Mipskärnorna i Pro-serien upptar något fler grindar än sina föregångare så blir konstruktionen totalt sett mindre och därmed billigare. Tidigare har bara ett fåtal företag med mycket expertis och licens från Mips kunnat modifiera arkitekturen.

Ytterligare en fördel med en programmerbar arkitektur är att det blir möjligt att uppgradera hårdvara som redan levererats, på samma sätt som med programvara. Dessutom slipper man förhoppningsvis byta processor när man behöver nya funktioner.

Exakt hur stort prestandalyftet blir med användarspecifika instruktioner varierar från fall till fall. Enligt Mips går det till exempel att komprimera koden för en filteroperation från 15 cykler till en enda. För att göra Reed-Solomonavkodning räcker det med 421 cykler per block medan en C64x signalprocessor från Texas Instruments behöver 460 cykler för samma uppgift.

Pro-serien omfattar tre 32-bitars processorkärnor (4KE, M4K och 4KSd) som kompletterats med nya gränssnitt till registren och speciella operander. Mips har reserverat 16 op-koder för användarspecifika instruktioner som arbetar med data i de generella registren. För att minska risken att processorn blir "hackad" kan användarna inte arbeta direkt med registren utan via ett nytt gränssnitt som Mips adderat.

Frågan är nu när marknadsledande Arm ska lansera en liknade produkt.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)