JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nio mems i varje bil

Om fyra år sitter det drygt nio memskomponenter i varje bil, att jämföra med dagens fem. Det spår den amerikanska analytikerföretaget Instat i en ny rapport.
Hittills har endast ett fåtal komponenter som bygger på memsteknik, mikroelektromekaniska system, integrerats i hög volym i bilar. Om analytikernas prognos stämmer så kommer emellertid många av dagens nischtillämpningar att nå hög volym. Dessutom kommer memstekniken att användas på nya sätt, eftersom biltillverkarna kommer att sporras av nya marknadskrav.

- Det verkar som om nya tillämpningar kan nå höga volymer snabbare än föregångarna, säger analytikern Marlene Bourne i ett pressutskick.

Sammantaget betyder det att intäkterna för mems i bilar kan uppgå till 1,5 miljard dollar år 2007, en rejäl ökning jämfört med fjolårets knappt 1 miljard dollar.

Instat pekar ut tre områden där memstekniken kan komma att spela en nyckelroll de närmaste fem åren: system för att stabilisera fordonet samt hindra att det välter, system för att kontrollera däcktrycket samt system för att detektera var passagerarna sitter. Dessa tillämpningar kan få draghjälp av kommande amerikansk lagstiftning för att öka säkerheten i bilar.

Längre in i framtiden hägrar biosensorer för komfortfunktioner och optomems för olika typer av displayer. Instat tror också att rf-mems kan finna sin plats i framtida bilar tack vare GPS-, satellitradio-, och andra telematiksystem.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)