JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Resistiva skärmar populärast
Resistiva skärmar är i dagsläget den populäraste pektekniken. De är billigare än alternativen, men försämrar dessvärre bildkvaliteten.

Resistiva pekskärmar är den mest spridda pektekniken. De är billigare än alternativen, och man kan peka på dem med handske på, vilket de kapacitiva skärmarna inte klarar. En nackdel är att genomskinligheten är begränsad.

Resistiva skärmar finns bland annat i handdatorer, medicinteknik och industritillämpningar.

- Nästa stora tillväxtområde kan bli bilindustrin där man vill kunna hantera radio, underhållning och navigering med samma pekskärm, säger Steve Roylance på Fujitsu som är ett av många företag som erbjuder resistiva pekskärmar.

En resistiv skärm består av ett flexibelt plastmembran samt ett glas som båda täcks med ett tunt metallskikt. De båda ledande skikten skiljs i normalläget åt av små distanser av akryl. Storleken varierar, men måtten är i um-storlek. När man trycker på skärmen förenas metallskikten, och en spänningsförändring registreras. En svaghet hos tekniken är att plastmembranet med tiden kan ändra form eller spricka.

De resistiva skärmarna delas in i ett antal undergrupper beroende på hur många ledare skärmens kontakt har. De enklaste och vanligaste varianterna kallas 4-trådsskärmar. De har följaktligen två ledarpar: ett för plastmembranet och ett för glaset. Det ena paret sköter mätningar i x-led, den andra y-led. 4-trådsskärmarna klarar ungefär 1 miljon tryckningar innan membranet ger upp.

Om man kräver högre tillförlitlighet är de dyrare 5-trådsskärmarna ett alternativ. De mäter såväl x- som y-led i glaset, och fungerar även om membranet skadas lite. Sedan finns 8-trådsskärmar som är en vidareutveckling av 4-trådstekniken samt 6- och 7-trådsskärmar som är varianter av 5-trådstekniken.

De resistiva skärmarnas akilleshäl är att ljuset måste passera många lager, vilket ger ljusförluster. En genomsnittlig skärm släpper igenom ungefär 82 procent av ljuset. I fjol lanserade emellertid Fujitsu en skärm med 92 procents genomskinlighet, vilket företaget menar är industriledande.

- Högre genomskinlighet än så kan man inte få med resistiv teknik. 92 procent är den teoretiska maxgränsen, säger Steve Roylance på Fujitsu.

Skärmen, som är avsedd för mobiltelefoner, är emellertid 2,5 gånger dyrare än en standardskärm.

Ytterligare exempel på leverantörer av resistiva pekskärmar är 3M Touch Systems, Gunze och Bergquist.

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)