JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny pekteknik ger bättre bild
IR-strålning eller ytvågor kan hålla rätt på fingret i framtida telefoner

Pekskärmar som bygger på infrarött ljus eller akustiska ytvågor kan få sitt genombrott inom konsumentprodukter tack vare framtida mobiltelefoner.
De resistiva pekskärmar som gör tjänst i dagens handdatorer ger inte tillräckligt bra bildkvalitet för de avancerade färgskärmarna.



Om du har pekat på skärmen till en handdator som Ipaq på sistone så är det med största sannolikhet en resistiv pekskärm som registrerat fingrets eller pennans position. Detsamma gäller den som pekat på någon av de mobiltelefoner som hittills utrustats med pekfunktion, som Sony Ericssons P800.

Men den resistiva pektekniken, som i dagsläget är det självklara valet, kan komma att ersättas med mer avancerad pekdetektering i framtida handhållna telefoner och datorer. Istället kan pekskärmar som utnyttjar infrarött ljus eller akustiska ytvågor (saw, surface acoustic wave) få större spridning, två dyrare tekniker som hittills knappast använts i konsumentprodukter.

Svenska Neonodes ungdomstelefon N1 har exempelvis en egenutvecklad pekteknik som bygger på infrarött ljus. även finska Microcells parallellbolag Myorigo, som utvecklar smarta mobiltelefoner på uppdrag av mobiltelefontillverkare, ratar resistiv pekteknik till sina telefoner. Vad man har valt att använda istället vill företagets vd Mats Lindoff dock inte avslöja. Ytterligare ett exempel på trenden är Fujitsu som utvecklar en saw-pekskärm avsedd för just handdatorer och mobiltelefoner.

Intresset för den alternativa pektekniken beror på att allt fler telefoner utrustas med färgskärmar med allt bättre bildkvalitet och färgåtergivning. Det ställer även ökade krav på pekskärmen. Genomskinligheten måste vara maximal och ljusreflektionen minimal.

Men det är inte de resistiva pekskärmarnas starka sida. Orsaken är att ljuset måste passera många lager, och varje övergång ger ljusförluster. Skärmarna är uppbyggda av ett flexibelt plastmembran täckt med ett elektriskt ledande skikt som pressas mot ett glas, vars yta också täcks av ett tunt ledande metallskikt. Däremellan finns små, nästan osynliga punkter som separerar de båda ytorna från varandra.

Genomskinligheten ligger runt 82 procent i en standardpekskärm av resistiv typ, även om det finns dyrare skärmar som visar betydligt bättre prestanda.

Utmärkt bildkvalitet

IR- och saw-pekskärmar ger däremot utmärkt bildkvalitet. IR-tekniken kräver varken plast eller glas för själva pekfunktionen. De använder istället ett nät av IR-strålar i x- och y-led precis ovanför färgskärmens glas. Ett finger eller en penna som trycks mot skärmen bryter strålarna, vilket detekteras av optosensorer på motsvarande sida. Saw-skärmarna bygger på en liknande princip, men de tillför ett extra glas som ytvågor sänds ut i.

Teknikerna har förvisso också nackdelar jämfört med de resistiva skärmarna. De är dyrare, känsligare för smutspartiklar och vattendroppar, och kräver i saw-fallet en bredare ram.

Thomas Eriksson, teknisk utvecklingschef på Neonode, räknar emeller-tid upp många fördelar med den egna patentsökta IR-tekniken.

- Användaren kan navigera på liten yta med stort finger. Man sveper med tummen, utan att behöva använda någon kraft som gör att man blir trött i tummen. En unik sak med vår pekfunktion är att man detekterar en area istället för en punkt.

Han säger också att skärmen är snabb och att effektförbrukningen är lägre jämfört med resistiva skärmar. Neonodes pekskärm drar mindre än 1 mA i aktivt läge, och i um-området i viloläge. Enligt företaget beror den låga effektförbrukningen delvis på programvaran som tolkar navigeringen. Hur det går till vill Thomas Eriksson inte precisera.

Ett annat plus är att displayglaset kan bytas ut om det blir repigt utan att pekfunktionen påverkas.

En generell svårighet med IR-pekskärmar är att de kan trigga innan fingret hunnit röra vid önskat element på skärmen, något Thomas Eriksson dock säger att man delvis kan hantera i programvara. Damm och duggregn påverkar inte heller funktionen nämnvärt, säger han.

Fujitsu är ett företag som erbjuder resistiva skärmar till handhållna produkter såväl som exempelvis industritillämpningar. Företaget har även bör-jat utveckla pekskärmar baserade på akustiska ytvågor med siktet inställt på framtida mobiltelefoner.

- Saw-tekniken kan vara intressant för både mobiltelefoner och andra tillämpningar, säger Steve Roylance på Fujitsu.

I november presenterade Fujitsu Laboratories en saw-pekskärm som endast kräver en 1,4 mm bred ram, vilket enligt företaget är hälften så brett som tidigare ramar. Hemligheten ligger i att man lyckats tillverka piezoelektriska tunnfilmstransduktorer som omvandlar elektriska signaler till akustiska ytvågor med god noggrannhet.

Eftersom man klarar sig med ett enda glassubstrat så är ljusgenomskinligheten god, hela 98 procent. Pekskärmen finns emellertid inte på marknaden ännu. n

=====

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)