JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Effektsnål CMOS-sensor klarar VGA-format

Det är batteridriven konsumentelektronik som Micron vill in i med sin nya CMOS-sensor som kommer i två skepnader. Den ena utgör en fullständig CMOS-kamera, den andra är en strippad sensor.
Amerikanska Micron Technology har lanserat en CMOS-sensor med 640 x 480 pixlar. Det vill säga den klarar VGA-format. Sensorn kommer i två varianter. Den ena, kallad MI-SoC-0343, integrerar en processor, medan den andra, kallad MI-0343, står för sig själv.

En välkänd fördel med CMOS-tekniken är att den drar betydligt lägre effekt jämfört med CCD-tekniken. Det är också ett argument som Micron lutar sig emot vid lanseringen av de två nya sensorerna. Den fristående sensorn förbrukar nämligen inte mer än 40 mW vid en uppdateringshastighet på 15 bilder i sekunden, medan den integrerade varianten förbrukar 85 mW vid samma uppdateringshastighet. De båda sensorerna kan programmeras att klara en uppdateringshastighet på 30 bilder per sekund.

Microns förhoppning är att sensorernas låga effektförbrukning ska bana väg för en plats i framtida konsumentelektronik, såsom mobiltelefoner, PDAer, digitala kameror och leksaker, där just effektförbrukningen är akilleshälen. Systemkretsen MI-SoC-0343 innehåller dessutom alla funktioner som krävs för en CMOS-kamera, varken mer bildbehandlingskapacitet eller fler styrfunktioner behöver adderas.

Provexemplar finns att få av de båda sensorvarianterna. Micron har däremot inte avslöjat deras pris ännu.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)