JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Håller koll på laddningen i bärbart

Världens första helt integrerade mätare av batteriladdning för mobiltelefoner och en minimal krets som laddar batteriet via USB-porten är två produkter som Texas Instruments stolt visar upp.
Amerikanska Texas Instruments satsar hårt på energihantering för bärbara system. Orsaken är att teknikområdet väntas växa starkt under de närmaste åren, med hela 17,9 procent per år.

På kort tid har företaget lanserat ett flertal kretsar med uppgift att just förenkla eller minska energiförbrukningen i framtida bärbara produkter.

Däribland finns världens första helt integrerade mätare av batteriladdning för bärbara produkter, bq270x0, samt en minimal krets, bqTiny II, som tillåter att exempelvis en mobiltelefon laddas direkt från en USB-port eller AC-adapter i väggen.

Kretsen bq270x0 innehåller en processor, till skillnad mot traditionella batterimätare, som både beräknar hur mycket laddning som är kvar i batteriet och hur lång tid systemet kan köras på laddningen. En AD-omvandlare utnyttjas för att mäta spänning och temperatur hos batteriet.

Sparar 80 procent av kortytan

Den andra kretsen, bqTiny II, ger användaren möjlighet att ladda sin mobiltelefon, PDA, digitalkamera eller vad det kan vara nästan var som helst.

Kretsen är 3 x 3 mm stor vilket gör den till världens minsta i sin klass, hävdar Texas Instruments. Jämfört med en diskret lösning med extern FET spar den mer än 80 procent av kretskortsytan.

Den lilla laddaren väljer automatiskt USB-porten eller AC-adaptern som energikälla för systemet. I USB-fallet är laddningsströmmen endera 100 mA eller 500 mA, medan den tillåts stiga till 1 A då produkten laddas via en AC-adapter.
Både bq270x0 och bqTiny är konstruerade för att användas till litiumjon- eller litiumpolymerbatterier. Batterimätaren finns att få i prover kapslade i en 8-bens TSSOP eller en QFN som är 3 x 4 mm stor, medan laddaren finns i volymer kapslad i en QFP med 10 ben.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)