JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH Syd raggar med lastbil

En turnerande lastbil fylld av tekniska experiment - det är KTH Syds sätt att locka teknologer till sina ingenjörsutbildningar. Och det är en god affär för högskolan.
Förra året turnerade KTH Syd till alla gymnasieskolor inom tio mils radie med en lastbil fylld av experiment från högskolans utbildningslinjer. Syftet var att locka fler studenter till högskolan, och resultatet blev att man hade omkring 30 procent fler sökande än utbildningsplatser. Året innan hade man, i likhet med många andra högskoleingenjörsutbildningar, haft svårt att fylla platserna.

Resultatet blev så lyckat att man i dagarna gör om turnén. Omkring 25 gymnasier besöks, från Stockholms söderförorter i norr till Nynäshamn i öster, Katrineholm, Gnesta och Flen i Söder till Strängnäs i väster. Eleverna får en föreläsning om högskolans utbildningar, de får träffa studenter och färdiga ingenjörer och förstås utföra experimenten i bussen.

För verksamheten har KTH Syd anställt två personer som informatörer. Men eftersom man lånat lastbilen av Scania i Södertälje så stannar kostnaden för turnén ändå vid ungefär 100 000 kronor. Det är en god affär - om 20 procent av platserna står tomma så innebär det flera miljoner kronor i uteblivna intäkter.

KTH Syd har tio utbildningslinjer för 120-poängs högskoleingenjörer, bland annat inom elektronik, data, innovation & design, medicinsk teknik och produktionsteknik. Dessutom genomför man det så kallade tekniska basåret, för studenter som gått andra gymnasielinjer än teknisk eller naturvetenskaplig. Utbildningen sker i Södertälje, Haninge och Flemingsberg, med totalt cirka 500 utbildningsplatser per år plus 200 platser för tekniskt basår.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)