JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljödomstolen stoppar kiselkarbidfabrik

Finska Okmetics planer på en fabrik för kiselkarbid i Norrköping stoppas av miljödomstonen.
En dryg månad efter huvudförhandlingen kom miljödomstolens beslut att inte tillåta Okmetic att bygga en fabrik för produktion av kiselkarbidskivor i stadsdelen Händelö i Norrköping. Miljödomstolens invändning är att risken för brand och explosion är för stor i förhållande till näraliggande byggnader och att etableringen strider mot gällande detaljplan.

- Vi har inte bestämt om vi ska överklaga eller om vi ska försöka hitta en ny plats för fabriken, säger Okmetics vd Asko Vehanen till Elektroniktidningen.

- I båda fallen fördröjer det är starten av fabriken.

Den planerade fabriken skulle bland annat lagra och hantera vätgas och silan vilka medför risk för brand och explosion. Vätgas skulle levereras två gånger per vecka och silan en gång per månad. Mindre än 300 meter från den planerade fabriken finns dels en utlastningsplats för flygbränsle och dels en kemisk industri som är klassad som en Sevesoanläggning. Beteckningen syftar på italienska Seveso där det 1976 skedde ett stort utsläpp av dioxin som bland annat ledde till fosterskador hos människor.

Norrköping kommun har ställt sig positiv till etableringen och gett ett positivt förhandsbesked i bygglovsfrågan. Kommunen har också lovat bygga och hyra ut den planerade fabriken till Okmetic.
Miljödomstolen skriver att det torde vara möjligt att hitta en plats som ligger på längre avstånd från andra riskobjekt utan att avståndet till bostäder minskar.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)