JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Eric Östlund ...

... som tar över ordförandeklubban i Elektronikindustriföreningen, EIF, efter Annika Fridmark.
Vad ska du tillföra EIF?
- Framför allt ska jag fortsätta driva det vi redan påbörjat - möjligheten att ta in medlemmar som inte är företag, utan exempelvis elektronikavdelningar på mekanikföretag. Det kräver en lösare koppling till EIFs moderförening Sinf, Svensk Industriförening, och jag tror vi kommer att hitta en lösning i höst efter en längre tids förhandling.

Vad är viktigast med EIF?
- Det vi har som är riktigt bra är avtalspaketet. Det är visserligen kopplat till Sinf, men har mycket som är specifikt för elektronik och programvara.
- Dessutom är de sociala aktiviteterna viktiga - många gånger löser vi problem när vi träffas och ibland kan även affärer uppstå vid sociala möten. Vi har till exempel en träff kallad Torsdagstanken i Stockholm, och vår systerförening i Göteborg, EIG, har liknande aktiviteter.

Vad borde EIF göra som man inte gör idag?
- Framför allt måste vi bli bättre på att leta upp de nya företag som kommer fram inom elektronik och programvara, och få in dem som medlemmar.
- Vi har också ambitionen att engagera oss i mer tekniska saker och att lyfta fram elektronikens roll mer än idag. Elektronik och programvara finns ju nästan överallt - det bör vi vara med och visa upp i högre utsträckning.

Vissa medlemmar har framfört kritik mot EIF - ligger det något i den?
- Kritiken rörde främst resursbrist på kansliet. Det har blivit mycket bättre i år.

Vad behövs för att få fart på Elektroniksverige?
- Fler order! Nej, skämt åsido så behövs förstås fler företagare med nya produkter och nya idéer. Ericsson och ABB har varit så tongivande, och nu när de har problem är det tufft för många. Men många företag som inte är beroende av Ericsson eller ABB går faktiskt ganska bra, det bör man påpeka i sammanhanget.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)