JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Carl-Henric självklar etta i IT-Sverige

Tidningen Ny Teknik har listat Sveriges 50 tyngsta makthavare inom IT-området.
Listan toppades inte helt oväntat av Ericsson vd Carl-Henric Svanberg. Två blev doldisen Eva-Lotta Löwstedt-Lundell som härskar över den offentliga verksamhetens val av IT- och telekomleverantörer.

Trea blev Chris Bannister, vd för 3G-operatörern Tre. Han blev först med lanseringen av 3G i Sverige och får därför ett stort inflytande på hur tekniken kommer att uppfattas av allmänheten.
I Ny Tekniks ranking har tidnigen vägt in faktorer som inflytande över politiken, opinionen och IT-branschen och människors vardag. Dessutom deras betydelse för utvecklingen under 2003 samt deras framtidspotential.

Jonas Birgersson, som hade belagt en av topplatserna för några år sedan, är inte helt uträknad som opinionsbildare. Han återfinns på 47:e plats.
Entreprenören Christer Fåhreaus, som bland annat ligger bakom C-Pen och Anoto hamnar på åttonde plats.

Flera professorer med elektronikanknytning finns med på listan. Det är Christer Svensson i Linköping som varit med och grundat Switchcore och Optillion, Herbert Zirath på Chalmers liksom Jens Zander och Lars Thylén på KTH.

Okänd DSP-guru
En doldis som inte finns med på listan men som Ny Teknik ändå anser är en av IT-Sveriges makthavare är Gösta Lemne på Ericssons inköpsavdelning. Han är med och bestämmer vad som ska köpas in och vad Ericsson ska utveckla själva.

På tionde plats finns Vinnovas generaldirektör Per Eriksson. Han har nyligen plockat fram 59 miljoner ur verkets budget för de kommande åren till fotonikområdet.

Förutom Carl-Henric Svanberg finns ytterligare fyra chefer från Ericsson med på listan. Det är andremannen Per-Arne Sandström som tillsammans med forsknings- och utvecklingschefen Håkan Eriksson belägger elfteplatsen. Saandep Chennakeshu som är plattformsbolagets nya chef hamnar på tjugonde plats och Per Tjernberg, inköpschefen, placerar sig på 23:e plats.

Snäppet ovanför, på 22:a plats ligger Östen Mäkitalo, ofta kallad Mr Mobile", på Telia Sonera. Han tar sig inte in på gamla meriter utan för att han fortsätter att tänka nytt och att inspirera.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)