JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Note stärker utvecklingsresurserna

Den svenska kontraktstillverkaren Note öppnar kompetenscentra vid sina fabriker i Norrtälje, Torsby och Lund. Till dessa centra knyts experter inom produktionsområdet.
- Man kan konstatera att svensk elektronikproduktion flyttar utomlands. Vi får allt svårare att behålla ren produktion i landet. När produktionen försvunnit är risken att även utvecklingen kommer att gå samma väg, säger Sten Dybeck som är styrelseordförande för Note.

Företaget vill nu dra sitt strå till stacken för att stoppa den utvecklingen. Note ska därför bygga upp kompetenscentra, så kallade Center of Excellence, vid fabrikerna i Norrtälje, Torsby och Lund för att på ett bättre sätt kunna hjälpa sina kunder med konstruktion och produktionsanpassning. Till dessa ska knytas experter från olika högskolor universitet.

Fokus för Torsby blir fordonselektronik, Lund specialiserar sig på medicinelektronik och Norrtälje tar hand om opto och telekommunikation.

- Vi måste utveckla vår egen kompetens. Genom att bli bättre kan vi tillföra värde genom att göra produkterna mer anpassade för produktion i Sverige och därmed billigare.

Det gäller bland annat att få kunderna att välja standardkomponenter och att tänka i moduler. En annan stötesten är testning som ofta "glömts bort" i konstruktionsarbetet och därmed blir onödigt komplicerad.

Exakt hur mycket pengar Note ska satsa i de tre centren vill Sten Dybeck inte avslöja.

- Det handlar både om löner, lokaler och om utrustning. Det är åtminstone en fördubbling jämfört med idag.

Företaget planerar att anställa en professor och en teknologie doktor i Norrtälje. Om det blir på heltid är inte klart och Sten Dybeck kan inte avslöja namnen eftersom inga kontrakt är underskrivna än.

- Jag kan i varje fall berätta att vi ska samarbeta med professor Edvard Nordlander på högskolan i Gävle. Och vi har personer på gång även till Torsby och Lund.

- Med dagens arbetsmarknad är det inte svårt att hitta kvalificerade personer.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)