JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flip-chip visas i verkligheten

I en komplett produktionslina visas såväl traditionell montering som nyare byggsätt

I en fullt fungerande produktionslina får mässans besökare se hur elektronik blir till - från screentryckning och dispensering via montering till lödning och avsyning. Intill linan intervjuas även framstående personer inom elektronikproduktion.
Precis som på den förra stora elektronikmässan i Stockholm kommer även Komponent i Göteborg att ha en fungerande produktionslina på golvet, här under namnet "Live Future Production". Bakom satsningen står IVF, och ambitionen är att visa såväl dagens som morgondagens produktionsteknik. Två av dragplåstren är flip-chip och så kallad "pin-in-paste", en kombination av hål- och ytmontering. Med tanke på att båda dessa tekniker har funnits i åtskilliga år så kanske det inte låter så framtidsinriktat, men Lars Wallin som ska hålla i presentationerna försvarar satsningen.

- Även om tekniken inte är ny så är det rätt få här i Sverige som kör exempelvis flip-chip, säger han.

De personer han bjudit in som gäster kommer att prata desto mer om framtiden. Varje dag klockan 10 och 14.30 intervjuar Lars Wallin en expert på produktionsområdet.

- Det blir tre teman - tekniktrender, framgångsfaktorer och Kina. Med tanke på all produktion som flyttas till Kina borde det vara av stort intresse att följa vad som händer där, säger han.

Miljö och blyfrihet var det bärande temat för produktionslinan på förra mässan. Det är klart nedtonat denna gång.

- Lite blyfritt blir det här också, men intresset är lågt i industrin. De seminarier jag kört med miljötema har lockat betydligt färre deltagare än mina andra seminarier, berättar Lars Wallin.

Produktionslinan har sju stationer, för screentryckning, dispensering, hål- och ytmontering, flipchip med bondning och flussning, lödning, röntgeninspektion samt optisk avsyning. Utrustningen är utlånad av olika leverantörer, och andra branschföretag har ställt upp med förbrukningsmaterial och personal.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)