JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samarbete ökar takten mot 65 nm

IBM, Chartered och Infineon ska utveckla en gemensam process för halvledarproduktion vid 65 nm. Man hoppas därmed kunna accelerera utvecklingen så att de första kretsarna kan produceras i slutet av 2004.
Halvledarbolagens hetsjakt mot allt finare geometrier går oförtrutet vidare. Idag anses tillverkning vid 130 nm som tämligen avancerat - bara ett fåtal företag har börjat verklig volymproduktion av 90 nm-kretsar. Några har också offentliggjort sina planer för 65 nm.

Dit hör IBM, Infineon och foundryt Chartered, som nyligen presenterade ett samarbete. I IBM:s nyinvigda 300 mm-labb i East Fishkill, New York, ska 200 ingenjörer från de tre bolagen utveckla en komplett plattform för produktion av 65 nm-kretsar. IBM bidrar med processteknik, Infineon med expertis inom lågeffektkisel och Chartered med plattformskompetens.

IBM och Chartered kommer båda att implementera den nya processen i sina 300 mm-fabriker, och Infineon kommer att köpa produktionstjänster av båda för att tillgodose sitt behov av 65 nm-kretsar.

Processen ska utvecklas i flera varianter, optimerade för både låg effekt och höga frekvenser. Utvecklingen sker med nästa steg i åtanke, alltså 45 nm. Utvecklarna ska ta till "alla trick i boken", det vill säga kopparförbindningar, dielektrika med såväl låga som höga k-värden, sträckt kisel och kisel på isolator.

Parterna vill inte närmare precisera när produktionen väntas komma igång. Men i våras berättade Chartereds konkurrent TSMC att detta företag tänker leverera sina första kommersiella 65 nm-kretsar i slutet av 2004, och att volymproduktion av system på kisel i 65 nm-teknik kommer att dra igång 2005. Gissningsvis siktar det nybildade samarbetet på att ligga åtminstone i samma härad.

IBM har samarbetat länge med såväl Infineon som Chartered. Detta är dock det första projektet där alla tre bolagen deltar.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)