JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svep i Lund återuppstår

Nio personer från halvledarbolaget Dialogs nedlagda avdelning i Lund startar ett konsultföretag som ska väcka liv i det gamla varumärket Svep.
- Vi har varit i kontakt med både gamla och nya kunder, och fått mycket positiv feedback. I höst ska vi anställa folk och se till att det gamla varumärket Svep blir gångbart igen, berättar Lars Gustavsson, vd för nystartade Svep Design Center.

Svep, ursprungligen Svenska Elektronikprodukter, var fram till år 2000 en högt ansedd elektronikkonsult i Lund, med uppdrag runt hela södra Sverige. Då köptes bolaget av tyska Dialog Semiconductor, som expanderade verksamheten till ett konstruktionscentrum.

I våras lade dock Dialog tämligen överraskande ned hela sin svenska avdelning, och 45 personer blev utan jobb, bland dem Lars Gustavsson.

- Vi kan förstås inte anställa alla. Vi börjar med nio nyckelpersoner, och målet är att på sikt växa till 15-20 personer, säger han.

Förutom utvecklingsverksamheten, där bildbehandling är en av de centrala kompetenserna, kommer man även att ta konsultjobb inom IT och IT-drift. Enligt Lars Gustavsson har man kompetens inom såväl hård- som mjukvara och andra områden som behövs, men han medger att det i flera nischer handlar om enstaka personer. Kvaliteten är alltså större än kvantiteten just nu.

- Men i takt med att vi får ut våra konsulter på uppdrag så kommer vi att anställa allt fler, säger han.

Under Dialogtiden var det flera före detta Svepanställda som inte gillade nyordningen, utan bröt sig ut och startade det egna konsultföretaget Lundinova. Bland dem fanns Anders Alvin, som trots det nya konkurrensläget tror att det finns plats på marknaden för Svep.

- Både Lundinova och nya Svep är små spelare i en stor värld. Det kan ju också finnas en del möjligheter till samarbete, säger han.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)