JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Peter Wahlberg ...

... tidigare chef för IVFs elektroniksektion som nu ska leda satsningen på Microwave Road, ett kluster av mikrovågsföretag, universitet/högskolor och kommuner längs riksväg 40, från Göteborg via Borås till Jönköping.
Vad ska ni göra?
- Vi är i slutfasen med att starta upp en ideell förening med deltagande från 23 företag, 4 högskolor, 6 institut, inblandade kommuner och två regioner. Allt förarbete var klart innan semestern, nu väntar vi bara på organisationsnummer och momsregistrering.

Ni fick inga pengar ur Vinnovas Vinnväxtsatsning i våras, ska ni göra ett nytt försök nästa år?
- Vi har träffat Vinnova nyligen för att få reda på vad som saknades i vår ansökan. De pekade på att den politiska förankringen var svag, men kommunpolitikerna här har engagerat sig strategiskt och inte operativt. Hur som helst så tror vi på tanken och kommer att jobba vidare med idén.

Vad är din roll?
- Jag har eget företag numera och jobbar som teknikstrateg. I Microwave Road är jag anlitad som vd och processledare. Det jag kommer att göra är bland annat att besöka företagen för att titta på deras strategier och se vilka behov det för med sig. Förhoppningsvis kan jag identifiera gemensamma behov som kan leda till utvecklingsprojekt.

Vad är det för projekt ni vill skapa?
- Det kan till exempel vara att utveckla en helt ny komponent baserad på forskningsresultat från Chalmers. Men det är också intressant med nya typer av bärarmaterial som LTCC liksom kapsling av integrerade mikrovågskretsar.
- Om vi ser att flera företag har samma behov, kanske någon vågar satsa på att ta fram en produkt och det vara också vara starten för nya underleverantörer.

Vem står för pengarna?
- De kommer från medlemsföretagen och från Västra Götalandregionen, som bland annat har till uppgift att skapa tillväxt i regionen. Bakom organisationen står 20 kommuner.

Hur länge räcker pengarna?
- Jag räknar med att de ska räcka fram till nästa sommar. Men jag vet inte exakt hur mycket vi får från Västra Götalandsregionen och sedan har vi en ansökan hos Vinnova för "Visa Nu"-projektet.
- Vi kommer också att delta i nästa omgång av Vinnväxt som äger rum nästa år. Får vi del av de pengarna blir det en rejäl injektion. De skulle bland annat kunna fungera som såddkapital för högriskprojekt.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)