JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Betala inga pengar till SCO"

SCO gör anspråk på 1,1 miljoner programrader i Linux

Betala inga pengar till SCO för Linux! Det är budskapet från amerikanska Montavista. SCO kräver en licensavgift på 32 dollar för varje kopia av Linux som används i inbyggda system.
Bevis saknas fortfarande

Enligt SCO har programkod som ägs av SCO, och programkod härledd ur sådan kod, kopierats in i Linux. Och har den inte kopierats så har den använts som hjälpmedel vid utvecklingen av Linux.

Minst 1,1 miljoner programrader i Linux är enligt SCO konstruerade med hjälp av programkod härledd ur SCO:s programvara.

IBM anser att SCO tolkar sina avtal fel. Den "härledda" koden implementerar funktioner som inte ens fanns i den programvara som IBM en gång i tiden licenserade från SCO.

SCO:s bevisföring är hittills klen. Företaget har visat upp två programfunktioner som ska ha kopierats tecken för tecken till Linux.

Den ena programfunktionen visade sig ha en gemensam äldre och gratis källa. Merparten av den andra funktionen, "malloc", har varit allmängods i 30 år och är skriven av Unix skapare. Funktionen har nu rensats bort ur Linux utan att ersättas med något annat. Den behövdes inte.
Amerikanska Unixleverantören SCO kräver in obetalda licensavgifter. Kraven gäller dock inte SCO:s egen version av operativsystemet Unix, utan gratisoperativsystemet Linux.

Enligt SCO har företagets intellektuella egendom på otillåtet sätt hittat fram till Linux. IBM ses som huvudansvarig och har stämts på över 3 miljarder dollar.

Men också användarna ska vara med och betala. 32 dollar per kopia vill SCO ha för inbyggda system som använder Linux.

IBM bestrider anspråken, som under sommaren väckt stor uppståndelse i Linuxvärlden. Om SCO har rätt kommer förtroendet för Linux och öppen programvara att få en kraftig törn.

Nu ger sig amerikanska Montavista in i debatten. Företaget är den kanske viktigaste leverantören av Linux till inbyggda system. Enligt Montavista saknar SCO:s krav grund och företaget hävdar att risken att SCO skulle vinna eventuella rättstvister är mycket liten.

Montavista avråder bestämt sina kunder från att betala pengar till SCO. Enligt Montavista kan enskilda användare inte bli skyldiga SCO pengar, även om SCO:s anspråk skulle visa sig stämma.

Den omtvistade programkoden används främst i servrar och finns i mindre än 1 procent av alla inbyggda Linuxsystem.

I Linux 2.2, som är den vanligaste Linuxkärnan i inbyggda system, finns ingen omtvistad programkod.

Linuxutvecklarna har erbjudit sig att byta ut all programkod som SCO kan visa sig äga.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)