JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dödmansgrepp utan tråd

Nystartade Aqualiv i Halmstad har tagit fram en radiobaserad säkerhetsutrustning som automatiskt stoppar motorn och skickar iväg aktuell position om båtföraren skulle trilla över bord.
Radiosignaler har svårt att ta sig fram under vattenytan. På detta grundfaktum har Mattias Malmgren och Dennis Jonsson, utvecklingsingenjörer från Högskolan i Halmstad, byggt sitt trådlösa så kallade dödmansgrepp, en vidareutveckling av småbåtarnas klassiska "röda snöre" som stoppar motorn om det dras ur sin kontakt.

Med ett trådlöst system kan föraren röra sig fritt ombord.

- Det började som ett exjobb, men idén fick så mycket stöd att vi startade ett företag, och nu jobbar vi heltid med Aqualiv båda två, berättar Mattias Malmgren.

I Aqualivs variant bär föraren en utrustning i fickan som kommunicerar med båten via radio på 433 MHz-bandet.

- Vi provade även med Bluetooth, men 433 MHz fungerade bättre.

Skulle föraren ramla i vattnet uteblir radiosignalen och motorn stannar. Regn eller översköljande vågor räcker inte för att bryta förbindelsen. Om båten är försedd med mobiltelefon och GPS-navigator så kan också sjöräddningen larmas och får då automatiskt båtens position.

Aqualiv har fått riskkapital från Teknikbrostiftelsen, Halmstad Högskola och ett samarbetsföretag. Bolaget har tagit fram en nollserie och ska visa upp produkten på ett par båtmässor. Priset i butik är inte fastställt ännu, men Mattias Malmgren gissar att det hamnar mellan 1 500 och 2 000 kronor.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)