JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trimma seglen med fiberoptik

Med fiberoptiska givare i lattor, rigg och mast går det att få en tredimensionell bild av seglen på en datorskärm, och i realtid se hur de står jämfört med optimum.
Trots alla visare för hastighet, vindriktning och positionering så finns inga instrument som mäter hur vindens krafter påverkar segel och rigg. Alltjämt är det besättningens synintryck och erfarenhet som avgör hur seglen ska trimmas.

Idéer finns dock hur detta ska ändras. Inspirationen kommer, något oväntat, från medicinsk teknik. Kanadensiska Measurand har nämligen utvecklat en tejp med fiberoptiska givare som kan kopplas till en pc och i realtid ge en tredimensionell bild på skärmen av givarens form.

Tejpen, kallad Shapetape, är egentligen avsedd att ge läkare data om ryggrad, benrörelser och annat hos patienter, men den kan förstås lika gärna användas för andra ändamål.

- Tejpen var med på ett seminarium, och det var då idén om segelmätningar kom upp. Så vi kollade om segelbåtsindustrin gillade tanken på en grafisk 3D-bild av seglens buk och form. berättar Roland Thörner på Tekniq, en organisation som med stöd av KK-stiftelsen främjar utveckling av intelligenta produkter inom små och medelstora företag.

Intresset var det inget fel på. En svensk båttillverkare tänker nu utvärdera tekniken.

Utprovning i första hand
- I första hand tror vi tekniken kan användas för utprovning av segel och riggar. Att använda den under färd kanske kommer på sikt, för extrema tillämpningar. Kappsegling är ju i hög grad en materialsport.

Exakt hur det ska fungera är förstås långt ifrån klart. Men enligt Roland Thörner skulle tejpen kunna appliceras på genomgående lattor i seglet, på stag och vant samt på masten. Mätdata skickas, eventuellt via Bluetooth, till en pc i sittbrunnen eller kajutan där man då kan jämföra seglens aktuella form med en på förhand inlagd idealbild.

I förlängningen kan man tänka sig att datorn ger instruktioner till besättningen om vilka tampar som ska spännas eller lättas på för att öka farten. Så om några år kanske alla båtar har en liten display vid häckstaget som visar hur många centimeter som ska tas hem eller släckas ut. Fast då är det ju inte lika mycket sport längre.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)