JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Safelogic köps av amerikanska Jasper
Safelogic i Göteborg, specialist på formell verifiering, har köpts upp av den tre gånger större amerikanska branschkollegan Jasper Design Automation.


Ett av Sveriges få bolag inom EDA - verktyg för elektronikkonstruktion - har köpts upp av en konkurrent. För en hemlig summa pengar har de tio anställda på Safelogic därmed fått en ny arbetsgivare - amerikanska Jasper.

Båda parter poängterar hur väl bolagen kompletterar varandra. Jaspers teknik fokuserar på att verifiera stora delar av en specifikation, och bolaget har koncentrerat sig på konstruktionsspråket Verilog. Safelogic har jobbat mer med bevismotorer och underliggande teknik. Man har också fokuserat på det officiella standardspråket för formell verifiering kallat PSL, samt på VHDL även om stöd för Verilog också finns numera.

- Nu blir vi världens största utvecklingsteam inom formell verifiering, och våra produkter blir mognare än några andra säger Safelogics styrelseordförande Pär-Jörgen Pärsson.

Bolagens nya generation produkter lanseras gissningsvis lagom till mässan Design Automation Conference i juni i San Francisco. Med tanke på kompetensen kan de kommande produkterna mycket väl ha stöd för hela skalan av formell bevisföring, från låg till hög nivå, och dessutom för alla de tre språken PSL, VHDL och Verilog. Antagligen kommer dock Safelogics användargränssnitt och debugverktyg att ratas till förmån för de mer etablerade i Jaspers paradprodukt Jasper Gold.

Safelogics försäljning har varit ytterst blygsam de senaste tre åren. Enda officiella kunder är Saab Ericsson Space och Transwitch. Ändå har bolaget lyckats attrahera investerare. I oktober 2003 tillförde Innovationskapital och Northzone tillsammans 27 miljoner kronor. Det var från Northzone som Pär-Jörgen Pärsson kom in i bilden. I sammma veva blev styrelseledamoten Krister Nilsson vd efter att dåvarande vd Håkan Rippe gått till Telelogic.

Jasper grundades ungefär samtidigt som Safelogic, år 1999, men har lyckats växa betydligt snabbare. Idag har bolaget drygt 30 anställda och ett antal prestigekunder som Sony, Nvidia, Sun och Apple.

Även geografiskt kompletterar bolagen varandra. Jaspers kunder finns i USA och Japan - i Europa har man knappt varit närvarande före köpet av Safelogic. Detta faktum, plus Safelogics samarbete med Chalmers inom formell matematisk metodik, gör att man som utomstående kan hoppas att köpet leder till en varaktig svensk satsning från Jaspers sida. Annars är det ju inte ovanligt att amerikanska uppköp av svenska EDA-bolag leder till utflyttning av svensk kompetens, i varje fall några år efter köpet.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)