JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gjuten ordning på nanokol
De kallar sin metod nanogjutning, eller zongjutning, och anser att metoden kan revolutionera den industriella tillverkningen av nanoelektroniska komponenter.

Forskare på amerikanska Carnegie Mellonuniversitetet har skapat en teknik, kallad nanogjutning eller zongjutning, för att göra polymerfilmer av fjärrordnade nanostrukturer.

- Vi har upptäckt gjutning ger så väl organiserade polymerfilmer, att de kan utgöra mallar för ord-nade nanomönster av andra material. Med detta skulle man kunna producera datalager med ökad den-sitet och pålitlighet, säger Tomasz Kowalewski som leder forskningen.

För att skapa sina filmer an-vände han långa molekylkedjor med distinkta polymerblock av kemiskt olika, repeterade enheter. För att få blocken att självmontera använde han bitar som stöter bort varandra, som olja och vatten. Då skapas spontant strukturer som är energimässigt fördelaktiga; bollar, cylindrar eller plan.

Problemet med med sådana här spontanbildade nanostrukturer är annars att de brukar sakna den fjärrordning som krävs för exempelvis datalagring. Ett antal labb försöker åstadkomma detta.

Tekniken utvecklades ursprungligen av forskare från polska vetenskapsakademien. Ett munstycke skickar ut en lösning över en rörlig yta. Temperaturen och den hastighet ytan rör sig med, styr ordningen och kristallisationen av de kristaller som ska bli till organiska komponenter.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)