JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Kärnan 20 procent snabbare än föregångaren

Texas nya 64x-processor kan kopplas ihop till super-DSP:er via fyra kanaler Rapid IO. Dessutom får arkitekturen 14 nya instruktioner.
Trots många ändringar i arktitekturen har C6455 - Texas nya prestanda-DSP - bara 20 procent bättre prestanda än sina föregångare. Den intressanta nyheten är istället ett snabbt RapidIO-gränssnitt. Det går att länka C6455-processorer till parallella system. De kan exempelvis stycka upp en bildruta i en film mellan sig för bearbetning i realtid.

En mesh, ett fullt ihopkopplat nät med fem noder eller ett stjärnnät. Det finns flera sätt att koppla samman C6455:orna. RapidIO-gränssnittet har fyra kanaler som kan användas separat eller slås samman till en enda länk för att öka bandbredden på bekostnad av konnektiviteten.

Varje kanal har en bandbredd på 3,125 Gbit/s vilket ska räcka för att okomprimerat bearbeta den högsta HDTV-upplösningen 1080i (1920 x 1080 bildpunkter).

Prestanda i processorkärnan ökar med 20 procent i BDTI Mark 2000 jämfört med föregångaren som också den gick i 1 GHz. Det beror på flera arkitekturförändringar.

Antalet parallellt exekverbara 16-bitars MAC-operationer har dubblerats till åtta. Kärnan har fått 14 nya instruktioner för komplex multiplikation, 32-bitarsmultiplikation, harmoniska transformationer, packning och bitmanipulering. Detta - och nytt stöd för att exekvera loopar - höjer prestandan med upp till 90 procent för vissa filteroperationer.

Texas adderar också 16-bitarsinstruktioner. På så vis drar man ner instruktionsminnesbehovet med mellan 20 och 30 procent.

MAC-porten har dragits upp från Fast till Gigabit Ethernet. Och det externa minnesgränssnittet DDR2 dubblerar minnesaccesshastigheten.

Bild och video

C6455 kan köra program för de gamla processorerna, åtminstone efter en omkompilering.

Pilotkunder bygger nu in C6455 i utrustning för bildbehandling och för videokonferering. Provexemplar kommer i septem-ber, utvecklingskort i oktober och produktionsvolymer under andra kvartalet 2006. Det blir allt svå-rare att höja prestandan på klassiska seriella DSP-arktitekturer. Därför är satsningen på ett snabbt RapidIO-gränssnitt ett nödvändigt drag om TI ska kunna konkurrera med Picochip och andra multikärnesystemkretsar.

Nästa steg i utvecklingen av C64 kommer att vara att gå till 65 nm - annonsering kommer under andra halvåret i år.

TI kommer också att bygga en multikärneversion. Det återstår att se om man kommer att följa pc-processortrenden med dubbla kärnor, eller om man kommer att använda en mer spännande arkitektur och gå direkt på ännu fler kärnor.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)