JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analog Devices upptäcker gratisljudet Ogg
För dig som inte vill strula med Mpeg-licenser - bygg din ljudpro-dukt på Ogg. Analog Devices har ett kort som kör operativsyste-met μCLinux och spelar upp Oggljud på den egna processorn Blackfin.
Gratis operativsystem och gratis ljudformat. Det är lösningen för små företag som inte har råd att betala licenser, anser Stefen Steyerl på Analog Devices.

Det är en dyr affär för ett litet företag att bygga ljudprodukter som MP3-spelare, Voip-telefoner, fickminnen, digitala ljudtjänster eller digital hemstereo.

Problemet är licensavgifter till Microsoft, Ericsson, Thompson och andra företag som äger patent som krävs för att implementera MP3, AAC, WMA, Real Audio, G729 och andra ljudformat.

Även om det bara handlar om en fåexemplarsprodukt kan initialkostanden för att söka vara tillräckligt avskräckande.

- För stora företag är det inget problem, eftersom de har allmän-na licensöverenskommelser med dem som äger de intellektuella rättigheterna, säger Stefen Steyerl marknadschef på Analog Devices.

- Men små företag får problem. Till att börja med har de inget licensavtal på plats från början.

- Sedan visar det sig att standardlicenserna inte passar dem. Antingen är det en engångssumma som är för dyr. Eller också är licenskostnaden per produkt så pass hög att deras produkter inte kan konkurrera mot de stora företagen, säger Stefen Steyerl.

- Om man har IP som man kan korslicensera kan det bli gratis. Men för ett litet företag utan av-tal eller egen IP att byta in, kan kostnaden för en röstkodare hamna mellan två och fem dollar per kanal eller produkt, säger Stefen Steyerl.

Både musik och tal

Lösningen, enligt Stefen Steyerl, är ljudformaten Ogg Vorbis och Ogg Speex.

De är båda gratis. De utvecklas av ideella ingenjörer, precis som Linux.

Den förra är optimerad för musik och den senare för prat. Ogg Vorbis har samma ljudkvalitet som de senaste kommersiella ljudformaten, som AAC.

Analog Devices visar på konferenser just nu hur Ogg kan implementeras på den egna processorn Blackfin.

Analogs lösning körs på ett gratisoperativsystem, μCLinux. Det är en Linuxversion för MMU-lösa processorer.

Videoogg stöds ej

En polsk kund implementerar en infrastruktur för IP-telefoni med Analogs kretsar och Ogg Speex.

- Speex används i vissa delar av lösningen, för att spara pengar på licensavgifter, berättar Stefen Steyerl.

Analog Devices har ett utvecklingspaket för kombinationen. Det heter ADSP-BF533 STAMP. Det stöder också de kommersiella ljudformaten, för dem som är intresserade av dem.

Det finns även ett gratis Oggformat för video, Ogg Theora, men det stöds ännu inte av Analog. Ogg Theora används i en rysk nätverkskamera. jan tångring


Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)