JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Att GPS-systemet är enkelt att störa ut är ingen nyhet, det har man gjort sedan det kom i bruk.
Svar till Peter Stenumgaards artikel i Elektroniktidningen nr 6–7 2008, ”Det trådlösa samhällets ökade sårbarhet” (länk).
Didrik EhrenborgMagnus Danielson
I Turkiet krashade Tetrasystemet på grund av militärens utstörning av GPS. Detta gjorde att man inom Tetravärlden blev uppmärksammad på problemet. Stenumgaard har så tillvida rätt i att Tetrasystem kan vara känsliga för utstörd GPS. Rakelsystemet är designat för att vara robust. Man har cesium-klockor som ger stabilitet. Man kan inte slå ut Rakelsystemet med enbart GPS störsändare.

Det finns dock många andra system som inte är toleranta för utstörd GPS. Man kan lätt konstatera vilka det är genom att titta på vilka system som har behov av tidsynkronisering eller positionering. Exempel: Digital-tv och Wimax liksom flyg-, sjö- och telesystem.

I samband med en Nato-övning utanför Norge råkade ett amerikanskt AWACS plan glömma att stänga av sin GPS-störsändare när det flög utmed den norska kusten. Då slogs ett antal system ut. I Norge beslöt man därför att deras digital-tv-system skulle vara oberoende GPS. Det svenska digital-tv-nätet är dock GPS beroende.

Vi har haft en allvarlig incident varje år med GPS (Minicall, lotsbåtar). Det är oftast den svagaste länken i kedjan.

Vilket system kommer att få problem nästa gång man gör en förändring i GPS-systemet?

Idag används GPS av många myndigheter, företag och organisationer. Vi har identifierat ett 20-tal myndigheter fördelade på åtta departement som berörs av detta. För effektiv hantering av dessa frågor så behövs en central organisation med ansvar för riskanalys, kunskapsspridning, incidenthantering och samverkan. Idag finns inte ansvaret samlat hos en myndighet.

Vi har därför skrivit ett diariebrev till stadsrådsberedningen SB 2007/3234 ”GNSS frågornas hantering av svenska myndigheter”. Vi anser att regeringen måste ge PTS ett utpekat huvudansvar över myndighetsgränserna. Frågan kan inte förbises längre.

 

Av: Didrik Ehrenborg, Ehrenborg Networks och Magnus Danielson, Net Insight
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)