JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Händelserik sommar i telekombranschen
Sommaren 1999 var ingen lugn sommar på telekomfronten.

Wallenberggruppen sålde kabelbolaget Stjärn-TV till USA-kontrollerade UPC och går samtidigt in som stor delägare i Bredbandsbolaget, ny tung konkurrent till Telia.



Det kokar på telekomfronten - alltfler företag vill in på den snabbväxande telekommarknaden.

Wallenbergs investmentbolag Investor väljer en ny strategi för att komma in på nätoperatörsmarknaden. I mitten av juli gjorde det Wallenbergkontrollerade investmentbolaget EQT en rekordvinst när kabel-tv-bolaget Stjärn-TV såldes till UPC, United Pan-Europe Communications, som är den näst största operatören i Europa.

Därmed tar ett amerikanskt bolag för första gången över ett stort svenskt kabel- tv-bolag. Stjärn-TV är det dominerande kabel-tv-bolaget i Stockholm med totalt 240 000 kunder.

I juli blev det också klart att Investor köper in sig i Bredbandsbolaget som satsar på att bli en nationell nätoperatör i konkurrens med Telia. Bredbandsbolaget bygger IP-nät för snabba Internetanslutningar och har som mål att under nästa år ha kontrakt för att ansluta en miljon lägenheter med snabba bredbandsförbindelser, 10 Mbit/s.



Billig Internet från Telia


Även Telias siktar på marknaden för snabb Internetaccess. Strax före semestern lanserade företaget sin första ADSL-tjänst riktad till hushåll i flerfamiljshus. Det är en ny form av ADSL-anslutning, så kallad gruppanslutning, där en hel fastighet delar på en ADSL-förbindelse. Telia kan därmed erbjuda ADSL för 200 till 350 kronor i månaden.

Användarna delar på en förbindelse med hastigheten 512 Kbit/s mot Internet. Telia utlovar betydligt snabbare tjänst än de 56 Kbit/s som vanliga telefonmodem presterar.

EU ställer krav för att godkänna fusionen mellan Telia och Telenor. Den hetaste frågan gäller om Telia tvingas sälja ut sitt kabel-tv-nät med 1,3 miljoner anslutna hushåll. Detta påverkar direkt Telias möjlighet att erbjuda snabba Internettjänster via kabel-tv-nätet.

Göte Andersson





Viktiga telekomorder



Net Insight, Teligent och Ericsson redovisar viktiga order.

Net Insight har sålt tre DTM-växlar till Karlstads Elnät för telefoni, data och videotjänster. Kontraktet är värt upp till 1,5 miljoner kronor, och är en av de största order företaget redovisat.

ABB Communications, ett av landets tyngsta installatörsföretag inom data och telekom, skall sälja och installera DTM-växlar från Net Insight.

Svenska Teligent redovisar två större order i sommar. Turkiska GSM-operatören Turkcell köper system för Unified Messaging och ett brittiskt telefonbolag har köpt system för telefoniststöd för intelligenta telefontjänster. Dessa order är värda 35 miljoner kronor.

Ericsson redovisar viktiga systemorder på två nya områden. Företaget har sålt sina två första LMDS-nät och Telenor har köpt Ericssons nya system för WAP- tjänster.GA
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)