JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radio Design gör Tetra för mobiltelefoni
Ericsson och Nokia ser ut att ta hem spelet med sitt GSM450 när NMT450-näten nu skall digitaliseras.

Huvudkonkurrenten är svenska uppstickaren Radio Design som försöker etablera en NMT-variant av Tetrastandarden.



I oktober planerar gruppen NMT MoU (Memorandum of Understanding) att avge en rekommendation om en enda standard för att ersätta dagens analoga NMT450. Det kan dock bli två konkurrerande standarder.

- NMT MoU-gruppen kan välja ett eller två alternativ. GSM450 kommer, det är klart. Vi satsar på att de även skall förorda vårt förslag D- NMT Tetra till digital standard, säger Mats Nilsson i Radio Design.

I början av september skall förslagen presenteras. Just nu förbereds tre förslag; GSM450, D-NMT Tetra och CDMA450.

Utgångspunkten är att de analoga 450-näten för mobiltelefoni i världen kommer att ersättas med digitala nät. Totalmarknaden är enorm, den beräknas uppgå till 10 till 20 miljoner abonnenter.

GSM450 har redan fått så starkt stöd att det är klart att den standarden kommer att etableras, arbete pågår inom ETSI. Utöver Ericsson och Nokia stöder även Siemens och andra leverantörer standarden. CDMA450 stöds av Qualcomm och amerikanska Lucent.



Svårt konkurrera ut GSM450


Den stora frågan är egentligen om det verkligen går att etablera ett trovärdigt alternativ till GSM450. Tidigare försökte Radio Design utarbeta en helt egen digital standard för NMT 450 men det misslyckades. Under våren kom det nya alternativet; en allians med Tetraindustrin. Terrestrial Trunked Radio (TETRA) är en digital standard för tunga privatradionät standardiserade av Europas ETSI.

Radio Design diskuterar nu med Marconi Communications, Motorola, Rohde & Schwarts, Simoco och en rad nätoperatörer, företag som har NMT450 eller Tetra i drift. Även Nokia har deltagit vid dessa möten, dock enbart som observatör, enligt Nokias talesmän.

Målet är att anpassa Tetra för publik mobiltelefoni. Enligt Radio Design är det framför allt på tre områden som förändringar krävs. En bättre talkodare, ett paketdatanät med hög kapacitet, som motsvarar GSM-världens GPRS, och ett nytt gränssnitt mellan mobilväxlar och radionät.

Tetra innehåller även en hel rad specialfunktioner för privatradionät, bland annat gruppsamtal, mycket snabb uppkoppling och så kallad broadcasting. Frågan är vilka av dessa funktioner som skall vara med.

Tetraindustrin vet samtidigt att GSM kommer med funktioner för privatradionät vilket ökar trycket mot Tetra. Därmed blir det också naturligt att söka en större marknad. I många länder i Europa byggs nu Tetranät och det är viktigt för nätoperatörerna att få tillräckligt stor trafikvolym så att verksamheten blir lönsam.

Tetra har frekvenser i radiobanden 380 MHz och 411 MHz. NMT 450 har frekvenser i banden 411 MHz, 450 MHz och 480 MHz.

Även experter i Ericsson tror att det kan finnas en marknad för både GSM450 och D-NMT Tetra. Ericsson avvisar samtidigt CDMA450. Ericsson har visserligen köpt Qualcomms infrastrukturdivision för CDMA-nät men Ericsson kommer inte att införa CDMA i 450-näten.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)